Marad a hőség, alig mozdul a levegő

Vágólapra másolva!
A déli megyékben és a városokban lesz a legmelegebb kedden. A kánikula miatt melegfronti hatásra számíthatnak az időjárás-érzékenyek.
Vágólapra másolva!

Kedden túlnyomóan napos idő várható. Helyenként gomolyfelhők alakulnak ki, ez főként délután fordul elő. Csapadék nem valószínű. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, zivatartól északkeleten sem kell tartani.

Folytatódik a hőség: délután 32-35 Celsius-fokos meleg lesz, és este is 22 és 28 fok között mozog a hőmérséklet. A napi középhőmérséklet 25 és 26 fok körül alakul. A déli megyékben és városi környezetben nagyobb lesz a forróság, 27 fokos középhőmérsékletre kell számítani. (Itt találja térképünket a részletes hőmérsékleti adatokkal.)

Nagyon erősen süt a nap

Fronthatás nem terheli a szervezetet, de a fokozódó kánikula miatt a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél melegfronti tünetek jelentkezhetnek.

Kifejezetten erős az UV-B sugárzás, mert most a leghosszabbak a nappalok és derült az ég. Ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, leégés, amely hosszú távon elősegíti a bőrrák kialakulását. (A tudatos napozásról szóló cikkünket itt olvashatja.)

Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, ami nagyon súlyos esetben akár halálhoz is vezethet. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre. lehetőleg világos, természetes anyagú ruházattal, széles karimájú kalappal, napszemüveggel, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.