Vágólapra másolva!
Marad a kánikula az ország nagy részén, ám egyre többfelé előfordulnak záporok, zivatarok egy közeledő hidegfront miatt. Szombaton többet, vasárnap már kevesebbet süt a nap és nem lesz annyira meleg.
Vágólapra másolva!

Akinek öntöznie kell a kertjét, örülhet a hétvégétől kissé csapadékosabbra, változékonyabbra forduló időnek. Szombaton még az ország nagy részén 31, 36 fok valószínű, vasárnap azonban már kissé mérséklődik a meleg a hidegfront miatt. A víz már kellemesen meleg a strandoláshoz, a Balaton 24, a Velencei-tó 27 fokos.

Lassan enyhül a forróság

Pénteken az ország nagy részén derült idő várható általában kevés gomolyfelhővel. Helyenként azonban erősebb gomolyfelhő-képződés is valószínű. Néhol kialakulhat zápor, zivatar átmeneti szélerősödés, jégeső és rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék kíséretében. Ennek északkeleten és keleten nagyobb a valószínűsége. Időnként megélénkül a déli, délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 33, 37 fok között várható.

Szombaton időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, de emellett sok napsütés is várható. Helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Időnként megélénkülhet a Kisalföldön az északnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 17, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 36 fok között alakul.

Vasárnap a többször erősen felhős ég mellett néhány órás napsütésre mindenütt számíthatunk. Többfelé várható záporeső, illetve zivatar. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csak zivatarok környezetében fokozódhat viharossá a szél. A hőmérséklet hajnalban 17, 22, délután 28, 33 fok között valószínű. A csúcshőmérséklet főként nyugaton maradhat 30 fok alatt.

A jövő hét elején többször, többfelé várhatók záporok, amelyeket zivatarok is kísérhetnek. A meleg tovább mérséklődik, kedden a hőmérséklet csúcsértéke az ország nagy részén 25 fok alatt valószínű. Hétfőn, kedden a megerősödő északnyugati szelet főként a Kisalföldön viharos lökések kísérheti, de zivatarok környezetében is számítani lehet viharos széllökésekre.

Erős marad a napsugárzás

Fronthatás még nem veszi igénybe szervezetünket. Sokfelé erős lesz az UV-B sugárzás. Ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely hosszú távon elősegíti a bőrrák kialakulását. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre, lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

A Varadero strand Kubában Forrás: AFP/Tristan Deschamps

Hova érdemes utazni és mikor?

A hét végén eleinte a környező országok időjárását is nagyrészt anticiklonális hatások alakítják, így sok napsütés, meleg, nyári idő várható. Szombaton helyi záporok, zivatarok főleg Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban, illetve a Kárpátalján fordulnak elő. Vasárnaptól egyre többfelé elered a zápor, helyenként heves zivatar is lehet.

Mikor lesz a legkedvezőbb az időjárás a hosszú nyaraláshoz? Amennyiben ezt több hétre, esetleg hónapra előre el kell dönteni, akkor erre a meteorológia csak igen bizonytalan válaszokat tud adni. Ennek az az oka, hogy lehetetlen tökéletesen pontosan ismerni a légkör pillanatnyi állapotát, így aztán az előrejelzések szükségszerűen eltávolodnak a valóságtól. Elsősorban az óceáni térségekről nincs elég mérési adat, pedig hosszabb távon a víztömeg jelentősen befolyásolja az időjárást.

E helyzet kezelésére az időjárási modelleket nem csak egy kiindulási helyzetet felhasználva futtatják, hanem a mért adatokat kissé megváltoztatva több, de igen hasonló kezdeti állapotot használnak. Az így előálló eredményeket átnézve képet kaphatunk arról, hogy mekkora az előrejelzés bizonytalansága, mennyire különböznek az egyes előrejelzések egymástól. Nagyjából két hét után a prognózisok már nagyon eltérőek lehetnek, emiatt az előrejelzés bizonytalansága is rendkívül megnő. Ma megbízható (75-90%-os beválású) előrejelzések öt-hat napra készíthetők.