A Földközi-tenger mentén a legrosszabb az európai klímaváltozás

Vágólapra másolva!
A világ népességének egytizede súlyosan megszenvedheti az éghajlat melegedésének hatásait 2100-ra, ha addig semmi sem változik. Európában a mediterrán térség van a legnagyobb veszélyben.
Vágólapra másolva!

Melyek azok a veszélyeztetett régiók a Földön, ahol az emberi élet fő területei, a kultúra, a vízellátás, a természeti környezet és az egészség közül legalább kettőt súlyosan érint a globális felmelegedés? Erre adnak választ a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) és a NASA Goddard Intézetének munkatársai.

A kutatók azt az állapotot modellezték, amikor nem csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, és a Föld átlaghőmérséklete 1980-2010-hez képest 4 Celsius-fokkal nő. Különösen kritikus a helyzet Amazónia déli részén, ahol az ivóvízellátás, a kultúra és az ökoszisztéma komoly módosulást szenved – derül ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányból.

"A nehezedő vízhez jutás és a gyenge terméseredmények miatt a második legveszélyeztetettebb régió Európa mediterrán térsége" - mondta Franziska Piontek, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a kutatócsoport vezetője. "Amit ma extrém szárazságnak nevezünk, az lehet a megszokott állapot a Földközi-tenger vidékén" – tette hozzá Csiuhung Tang, a Kínai Tudományos Akadémia tagja, a tanulmány egyik társszerzője.

Nagy a veszély Közép-Amerika és Afrika trópusi tájain és Etiópia fennsíkjain ois. Dél-Ázsia egyes vidékei hasonlóan megszenvedhetik a rossz termést, a romló vízellátást és a természeti környezet változását.

A hatások az 1980-2010-es évtizedek átlaghőmérsékletéhez viszonyított 3 Celsius-fokos emelkedésnél lesznek érezhetőek, 4 fokos növekedésnél pedig a Föld lakónak tizenegy százalékát érinteni fogják.