Zivatarok frissítik a levegőt

Vágólapra másolva!
Többórás napsütésre számíthatunk, de már erőteljesebben képződnek a gomolyfelhők. Elszórtan zápor, zivatar kialakulhat, néhol felhőszakadás is lehet.
Vágólapra másolva!

Zivatar délután és este elszórtan alakulhat ki, nagyobb eséllyel a Dunántúl középső és keleti részén, illetve északkeleten. Egy-egy intenzívebb zivatar nagyobb mennyiségű, 20-30 milliméter csapadékot hoz. Átmenetileg megerősödik a szél. Jégeső is eshet, de a jégszemek átmérője 1 centiméter alatt marad.

Megélénkül az északkeleti, északi szél, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik. Kora délután 26 és 31 Celsius-fok között várható a legmagasabb nappali hőmérséklet. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Délután lehet zivatar a Balatonnál

A tónál időnként fátyolfelhők, majd gomolyfelhők zavarhatják meg az általában napos időt. Délelőtt nem fog esni, majd a elszórtan záporok, zivatarok érhetik el kelet felől a környéket.

Zápor, zivatar környezetében bárhol kialakulhat erős vagy viharos széllökés, 40-65 kilométer/órás szélsebességgel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28-29 fok körül várható. Késő estére 22-23 fokig hűl a levegő. A víz 21 fokos, a Velencei-tóban 23 fokot mérnek.

Ezért lehetnek záporok

Európa délnyugati, nyugati tájai fölé anticiklon nyúlik be az Atlanti-óceán felől, illetve anticiklonális hatások alakítják a Baltikum és Közép-Európa nagy részének időjárását is. A Kárpát-medence ennek a magasnyomásnak a peremén helyezkedik el. Pénteken már nedvesebb levegő áramlik Magyarország fölé, ezért alakulnak ki a zivatarok.