Csernobil óta nem volt példa olyan súlyos atombalesetre, mint amilyen a Fukusima Daiicsi erőműben történt 2011 márciusában. Több mint két év után még korántsem sikerült stabilizálni az erőművet.

Az elmúlt három napban kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben a Fukusima-1 erőmű területén - közölte kedden a létesítményt üzemeltető Tepco energiacég.

Az erőműnek az óceántól huszonöt méterre lévő egyik kútjából vett mintákban literenként 9 ezer becquerel volt a cézium 134-es és 18 ezer becquerel a cézium 137-es számú izotópjának koncentrációja. Pénteken még literenként 99 és 210 volt a két izotóp szintje ugyanebben a kútban, miközben a japán egészségügyi határérték literenként 60 és 90 becquerel. (Egy becquerel az aktivitása annak a radioaktív anyagnak, amelyben másodpercenként egy atommag bomlik el.)

A cég egyelőre nem tud magyarázattal szolgálni arra, miért ugrott meg hirtelen a cézium koncentrációja, és szakembereik azt sem tudják megmondani, hogy ez milyen hatással lesz a tengervízre - közölte a Tepco az NHK televízióval. Az elmúlt hetekben fokozatosan nőtt a sugárzás szintje a talajvízben a fukusimai erőmű területén, ami szakértők szerint arra utal, hogy elkezdett beszivárogni a talajba a korábban a reaktorok hűtésére használt, súlyosan szennyezett víz.

A Tepco kedden azt is elismerte, hogy a tengervízben is fokozatosan nő a sugárszennyezés május óta, tehát a talajvíz vélhetően a tengerbe is beszivárog. Ugyanakkor eddig csak a kevésbé szennyező trícium koncentrációja emelkedett meg, a cézium szintje most mutatott először drámai ugrást 2011 óta.

Az erőműben 23 600 köbméter sugárszennyezett víz gyülemlett fel, amelynek ártalmatlanítása komoly gondot okozott a cégnek. Korábban a föld alatti tartályok ereszteni kezdtek, ezért a vizet ideiglenesen acéltartályokba szivattyúzták át, azonban a szivárgásnak ez sem vetett véget.

Az újabb problémák arra utalnak, hogy több mint két évvel a súlyos atombaleset után - amilyenre Csernobil óta nem volt példa - még korántsem sikerült stabilizálni a fukusimai erőmű helyzetét, és további fennakadásokra kell számítani a létesítmény negyven évig is eltartó leszerelése során. Erről az emberpróbáló folyamatról korábbi cikkünkben olvashat részletesen.