Rövidesen robbanhat Mexikó óriásvulkánja

Popocatépetl, füstölgő vulkán,
Vágólapra másolva!
Erősödtek a Popocatépetl kitörései Puebla közelében, Mexikóvárostól 65 kilométerre délkeletre. A szakemberek robbanásos kitöréstől tartanak.
Vágólapra másolva!

Az 5450 méter magas vulkán hamut és gőzt lövell ki, a felhők több mint három kilométeres magasságba emelkednek. A friss webkamerás felvételeken az látszik, hogy már formálódik a lávadóm a vulkán kráterében a füstfüggöny mögött:

A Popocatépetl krátere Forrás: CENAPRED

Ahogy a viszkózus láva feljebb tolul a kráterben, úgy növekszik a dóm. A mexikói Nemzeti Katasztrófavédelmi Központ (CENAPRED) szakemberei robbanásos kitöréstől vagy úgynevezett piroklasztikus ár bekövetkeztétől tartanak, ha a dóm szétreped vagy összeomlik. A piroklasztikus ár azért veszélyes, mert a forró gázokkal kevert izzó törmelékanyag, a hamu és a szikladarabok 200-300 kilométer/órás sebességgel zúdulnak le a lejtőn, így az ár az útja mentén mindent elpusztít.

A történések miatt a CENAPRED ismét harmadik fokozatú riasztást adott ki július 6-án, ami csak eggyel marad el a legmagasabb szinttől. Ez azt jelenti, hogy a kráterben kicsi vagy közepes nagyságrendű robbanások történnek. A környéken szinte folyamatosan remeg a föld.

A riasztás szerint nem szabad a vulkán tizenkét kilométeres körzetében tartózkodni. A mexikói katasztrófavédők azt tanácsolták a környéken fekvő városok lakóinak, hogy viseljenek az orrot és a szájat elfedő maszkot és hosszú ujjú felsőruházatot, hogy ne szippantsák be a vulkáni hamut. A Popocatépetl környékén huszonötmillióan élnek.

Így füstölög a Popocatépetl Forrás: AFP/J.Guadalupe Perez

Négy légitársaság, az American Airlines, a US Airways, a Delta és az Alaska Airlines még pénteken döntött úgy, hogy nem indítanak járatokat Mexikóvárosba, sem onnan vissza. A repülőtér 65 kilométerre fekszik a Popocatépetltől, de még nem zárta le kifutópályáit, és nem korlátozta a működését.

A Popocatépetl 1994 óta rendszertelen időközönként, több alkalommal is kitört. 2000 decemberében egy erőteljesebb kitörés miatt 50 ezer embert telepítettek ki a környékről. A vulkán május óta aktívabb. A hatóságok huszonhét napig tartották fent a sárga riasztást, majd június 7-én alacsonyabb szintű riasztást léptettek életbe.