Már szabad fürdeni az árvíz után a Dunában

Vágólapra másolva!
Megfelelő a vízminőség hazai szabadvízi fürdőhelyeken, csak néhány kivétel akad. A Duna mentén csak Gödön nem nyitották még meg a strandot.
Vágólapra másolva!

A folyók és tavak vize szinte kivétel nélkül megfelelő minősítést kaptak azokon a helyeken, ahol kijelölt fürdőhely található – derül ki az Országos Környezetegészségügyi Intézethez eljuttatott adatokból. A dunai árhullám levonulása után folyamatosan nyitják meg azokat a strandokat is, ahol korábban tilos volt fürdőzni.

A felsőgödi strandfürdő és a Széchenyi strandfürdő területén még mindig magasabban áll a víz az engedélyezettnél, a folyó még nem húzódott vissza teljesen. A strand üzemeltetője a múlt hétvégén elvégeztette a szükséges fertőtlenítést, emellett pénteken vízmintát is vesznek, de még körülbelül egy hétig nem használhatók a strandok. A fürdési tilalmat táblák jelzik.

Szintén az áradás miatt volt tilos a fürdőzés Dunaújváros mellett, a Szalki-szigeti szabadstrandon. A vízvizsgálat eredménye alapján július negyedikétől nyithatott ki a strand. Baján július harmadikától üzemel újra a Kamarás-Duna szabadstrand, miután a rendkívüli helyzet megszűnt. Így a kijelölt bajai strandokon is lehet fürdőzni.

Egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak a népegészségügyi szakemberek: nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizekből mintát vesznek, és a helyszínen ellenőrzik, hogy a víz felületén van-e darabos szennyeződés, olajfolt, van-e intenzív hínárosodás.

A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, vagyis arra, hogy elszaporodott-e az allergén méreganyagot termelő kék alga. Ezt jelzi, ha a víz kékeszöldre színeződik el, esetleg habzik. A levett vízmintákban két bakteriális paramétert vizsgálnak, amelyek azt mutatják, mennyi szennyvíz folyt az adott fürdőhelyre, és az milyen egészségügyi kockázatot jelent.

Az ÁNTSZ nem javasolja, hogy bárki is a nem engedélyezett vagy a nem kijelölt fürdőhelyeken fürödjön. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés, például a bányatavakon. A folyókban a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást, és a szülők soha ne hagyják felügyelet nélkül gyermekeiket.

Itt nézheti meg, mennyire a jó a víz a strandokonhttp://oki.antsz.hu/#tab_furdoviz