Késő estére is csak 30 fokra hűl a levegő az ország legmelegebb vidékein, a hidegfrontok egyelőre messze elkerülik a Kárpát-medencét.

A csütörtök a kánikula legforróbb napja: kora délutánra 36-41 Celsius-fok közé melegszik a levegő. A Dunántúl nyugati részén lesz a legmelegebb, ezt mutatják az alábbi térkép lila színei. Késő estére sem csökken igazából a meleg, 25-30 fok között alakul a hőmérséklet. 

Így alakul a hőmérséklet augusztus 8-án 14 órakorForrás: OMSZ

Emiatt a napi középhőmérséklet is igen magas lesz, általában 27-30 között valószínű az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint, de a Dunántúlon a 31-32 fokot is elérheti.

A túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes időt továbbra is azok az egyre melegebb léghullámok okozzák, amelyeket egy anticiklon szállít Afrika térségéből Magyarország fölé. Napközben megélénkül a déli, délkeleti szél, főként a Dunántúlon, a Kisalföldön egy-egy erős széllökés is előfordulhat.

A változást hozó frontok messze elkerülik a Kárpát-medencét, ezért fronthatás nem terheli az időjárás-érzékenyek szervezetét. A nagy hőségben igen fontos kellő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet, ásványvizet, gyümölcslevet, gyümölcsteát fogyasztani. Sokfelé erős az UV-B sugárzás. A dél körüli órákban inkább árnyékban érdemes tartózkodni, mert a bőr 17 perc alatt leéghet.