Vágólapra másolva!
Ideális idő lesz még hétfőn is a strandoláshoz, alig lesz felhő az égen. Augusztus huszadikán hidegfront vonul át az országon, záporokkal, egy-egy heves zivatarral.
Vágólapra másolva!

Igazi nyári idő ígérkezik a négynapos hosszú hétvége első három napján. Sokat süt a nap, kánikulai melegre kell számtani – foglalták össze az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai a legvalószínűbb előrejelzéseket. Hétfőn lesz a legmelegebb, akkor több helyen már 35 Celsius-fokig is felmelegedhet a levegő a szombati 28-31 és a vasárnapi 31-34 fok után.

Előrejelzési térkép augusztus 20-ára: a déli órákban a Kárpát-medence nyugati felén húzódik a hidegfront. Piros és narancsszínű foltok jelzik, hol lehet a legtöbb csapadék Forrás: OMSZ

Hétfő délutántól, estétől kezd változni az időjárás. Hidegfront közelít nyugat, északnyugat felől. Emiatt megnövekszik a felhőzet a Dunántúlon, és estétől ott már előfordulhat záporeső, zivatar. A front fokozatosan kelet felé helyeződik, ugyanakkor mozgása várhatóan kissé lelassul a Kárpát-medence felett.

Augusztus 20-án eleinte még az ország keleti részén süt ki hosszabb időre a nap, majd ott is egyre több lesz a felhő, és több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok, jégesővel és helyenként nagy mennyiségű csapadékkal. Az előrejelzések még nagyon bizonytalanok abban, hogy hol és pontosan mikor lesz dörgés-villámlás, mert ez a front erősségétől, érkezési idejétől és átvonulásától függ. A jelenlegi számítások azt mutatják, akár kedd este is lehetnek zivatarok, elsősorban az ország keleti és a középső részén.

A Dunántúlon már jelentősebben mérséklődhet a meleg a nemzeti ünnepen. Ott 22 fok körül, másutt 29 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, vagyis hat-hét fokkal hűvösebb lesz, mint hétfőn.

Ilyen lesz a hőmérséklet 20-án kora délután. A front előtt délkeleten még 30 fok körüli meleg van, a front mentén viszont már közel 10 fokkal hűvösebb az idő Forrás: OMSZ
Részletes előrejelzésünk a következő hét naprahttp://www.origo.hu/idojaras/orszagos/index.html