Vágólapra másolva!
Mínusz húsz fok alá süllyed a hőmérséklet, és legalább tíz fokkal hidegebbek az éjszakák Peruban, a Titicaca-tótól északra. Az Atacama-sivatagban is havazott.
Vágólapra másolva!

Már megszűnt a hóvihar Peru délkeleti régiójában, de a nagy hideg miatt szeptember 5-ig még érvényben van a figyelmeztető előrejelzés. Háromezer méteres magasság fölött mínusz 20 fokig csökken éjszakánként a hőmérséklet. A hét végén száraz légtömegek érték el a vihar sújtotta vidéket, így napközben viszonylag jó idő lesz, 15-16 Celsius-fokig melegszik a levegő, azonban éjszaka rendkívüli hidegre kell számítani - figyelmeztet az ország meteorológiai és hidrológiai szolgálata (SENAHMI).

Megfagyott lámák és alpakkák Peru déli vidén, Carabaya városában Forrás: AFP/Carabaya Municipality
Legalább tíz fokkal hidegebbek az éjszakák a tél végén szokásosnál Forrás: AFP/Carabaya Municipality

Carabaya tartományban, a Titicaca-tótól északra körülbelül 90 centiméter hó esett. A hirtelen jött lehűlés és havazás miatt több mint 30 ezer alpaka, juh és láma hullt el. Az Andokban teljesen megszokott, hogy tél végén nulla fok alá csökken a hőmérséklet, Punóban, a régió központjában például mínusz 4 fok az éjszakai és 18 fok a nappali átlaghőmérséklet, de az augusztus vége száraz időszaknak számít (a déli féltekén június elejétől augusztus végéig tart a tél).

A havazás nagyon megnehezítette a közlekedést, gyógyszert és élelmiszert légi úton kellett eljuttatni a régióba. Az évtizedek óta nem látott hóvihar miatt több tartományban szükségállapotot rendeltek el szeptember 20-ig:

Perutól délre, az Atacama-sivatagban is hullt a hó, amire három évtizede nem volt példa. A világ egyik legszárazabb vidékén annyira szokatlan a csapadék, hogy a hatóságok attól tartottak, hogy megáradnak a folyók. A sivatag belső részén sokszor egyetlen csepp eső nélkül telik el az év, és átlagosan ezer év alatt van összesen 100 milliméter csapadék.

Az Andok és a chilei parti hegység akadályozza meg, hogy keletről vagy nyugatról esőfelhők sodródjanak a térség fölé. A part mentén észak fele tartó Humboldt-áramlat miatt ráadásul közvetlenül a felszín fölött hidegebb a levegő, mint a magasban, ez az inverzió pedig szintén akadályozza a felhőképződést. A Földön csak az antarktiszi McMurdo-völgy szárazabb a dél-amerikai sivatagnál.

Berogyott háztető Carabayában Forrás: AFP/Carabaya Municipality
Segélyszállítmányokat indítottak az elzárt hegyvidéki városokba Forrás: AFP/Andina/Job Rosales