Kissé kevesebb virágport szór a parlagfű

Vágólapra másolva!
Kevesebb allergén virágpor volt a levegőben a múlt hét elején, majd a hét közepétől felerősödött, és e hét elején ismét kissé lecsökkent a pollenterhelés.parlagfű, Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületénForrás: MTI/Rosta Tibor 
Vágólapra másolva!

Továbbra is a parlagfű pollenszemeit regisztrálták a legnagyobb számban az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) mérőállomásain a szerda délutánig beérkezett adatok szerint. Ugyan kevesebb parlagfűpollen van a levegőben, azonban a koncentráció átlagban még mindig magas, sőt Pécsen nagyon magas volt hétfő-kedd-szerdán.

A csalánfélék közepes koncentrációban szórták virágporukat. Nagyon sok kültéri allergén gomba volt a levegőben Szegeden és Zalaegerszegen, Budapesten és Pécsen pedig valamivel kevesebb volt belőle. A pollencsapdákba került még a libatopfélék, a pázsitfűfélék, a kender, az útifű, az üröm és a fészkesvirágzatúak pollenéből is, de legfeljebb alacsony koncentrációban.

Még nem érezhető az enyhülés

A parlagfűszezon csúcspontja a múlt hétre esett: az OKI több mérőállomásán szeptember 1-én nőtt a legmagasabbra a gyomnövény virágporának koncentrációja, de az idei rekordok kisebbek a tavalyiaknál.

Az összes mérőállomás augusztus 26. és szeptember 1. között összesített adatai szerint a Tiszántúlon volt a legtöbb parlagfűpollen a levegőben. Ennek alapján a negyedik szintű riasztást a Szolnok, Balmazújváros, Vásárosnamény, Sarkad és Tiszakécske határolta térségre adta ki az ÁNTSZ (a riasztási skálán hat fokozat van, a negyediket sötétbordó színnel jelölik).

Javult a parlagfűhelyzet Nyugat-Magyarországon és az Északi-középhegységben, ott első fokú a riasztás (cinóberpirossal jelölve). Szombathely térségében, a Dunakanyarban és a Mátrában még enyhébb a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért ott csak a narancssárga figyelmeztető jelzés van érvényben.

Összességében az allergiásoknak arra kell számítaniuk, hogy ezen a héten még megmaradnak tüneteik, igazi enyhülés pedig októbertől következhet be, de az idei parlagfűszezon lefutása enyhébb lesz a sokéves átlagnál az OKI előrejelzése szerint (erről itt olvashat bővebben).