A szokásos esőnek csak a fele hullott a nyáron

Vágólapra másolva!
Az átlagos csapadékmennyiségnek csupán a fele hullott le a nyáron. Volt olyan hónap, amikor sokfelé egy csepp eső sem esett. Az elmúlt három hónapban az átlagnál 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb, de kiemelkedően napfényes is volt a nyár.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előzetes adatai alapján az idén nyáron a csapadékmennyiség valamivel több, mint a fele volt az átlagosnak. Több településen egész júliusban egyáltalán nem esett az eső - közölte az OMSZ. A nyarak 1901 óta vezetett rangsorában a legszárazabb nyári időszakok között foglal majd helyet az idei nyár.

Az OMSZ a hőmérséklethez hasonlóan a csapadékkal kapcsolatban is az 1971-2000 közötti időszak átlagából számítja ki a normálértékeket. Ez az időszak elég hosszú ahhoz, hogy használható legyen Magyarország éghajlatának általános jellemzésére.

A meteorológusok adatai szerint országos átlagban az idén egyik nyári hónapban sem érte el a lehullott csapadékmennyiség a normálértéket. A legtöbb eső, 57,63 milliméter júniusban hullott, ez a normálérték kicsivel több mint 80 százaléka. A július viszont országszerte rendkívüli csapadékhiánnyal zárult. Számos településen egyáltalán semmi vagy csak nagyon kevés eső esett. Ezzel 1901 óta az idei volt a harmadik legszárazabb július. Országosan összesen 17,26 milliméter csapadék hullott. Az OMSZ ebben a hónapban mindössze két napon adott ki legalább narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, valamint riasztást a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Az augusztusi adatok feldolgozása még nem zárult le, de a meteorológiai szolgálat automata állomásai 29,7 milliméter esőt mértek a nyár utolsó hónapjában. Ez a normál mennyiség 52 százaléka.

A meteorológiai szolgálat idén nyáron csak a hőség miatt adott ki legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést. Heves zivatar, felhőszakadás vagy viharos szél miatt 13 napon volt érvényben másodfokú figyelmeztető előrejelzés, ebből 12 napon heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt a másodfokú riasztást is kiadták.

Az OMSZ előzőleg a kánikulai nyarakról is készített összeállítást. Ebből kiderült, hogy az idén országos átlagban 1,5 Celsius-fokkal melegebb volt a megszokottnál, ezzel 1901 óta az idei a tízedik legmelegebb nyár. Ezzel együtt 1951 óta kiemelkedően napfényes is volt az elmúlt három hónap.