Vágólapra másolva!
Hétfőn fokozatosan keleten is megnövekszik a felhőzet, egyre többfelé ered el az eső, sőt erős záporokra, dörgés-villámlásra, néhol felhőszakadásra kell számítani.
Vágólapra másolva!

Többnyire erősen felhős, vagy borult lesz az ég, csupán rövid időszakokra szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte a Dunántúlon, majd másutt is többfelé valószínű eső, zápor. Szintén a Dunántúlon fordul északnyugatira a szél.

A nap folyamán intenzív záporok várhatók, amelyek fokozatosan délnyugat felől északkelet felé terjednek. Emiatt itt-ott komolyabb eső (10-20 milliméter) is hullhat. Délelőttől óráktól a Dunántúlon, majd később esetleg a középső és déli országrészben is lehet néhol villámlás.

Egy-egy intenzívebb zivatar leginkább az ország délnyugati felében valószínű délelőtt-délután, amelyhez 70-80 kilométer/óra feletti széllökés, felhőszakadás, és kisebb méretű, 1-2 centiméter körüli jég társulhat.

Heves zivatar is kialakulhat károkozó széllel vagy nagy méretű jéggel, ám ennek kicsi a valószínűsége. Az első szintű figyelmeztető előrejelzést Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hidegfront miatt már érezhetően kevésbé melegszik fel a levegő, mint a hét végén. A legmagasabb hőmérséklet általában 18 és 23 Celsius-fok között alakul, de a Tiszántúlon néhol 24, 25 fok is lehet. Késő estére 13 és 18 fok közé süllyed a hőmérséklet (erről részleteket térképünkön talál).