Zivatarokat és sok esőt hoz a hidegfront

Vágólapra másolva!
Viharos széllel, sok esővel, néhol zivatarral hidegfront vonul át az ország fölött.
Vágólapra másolva!

A már lehullott esővel együtt a Dunántúl nyugati és északi részén több helyen is több mint 20 milliméter eső lehet délelőttig, majd később a több hullámban fejlődő csapadékból máshol is előfordulhat hasonló mennyiség – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A front mentén zivatar is valószínű, eleinte a déli országrészben, majd délutántól a Tiszántúlon és északkeleten. A dörgés-villámlást kisebb méretű jég, 60 kilométer/óra feletti széllökés, és lokálisan jelentősebb, 10-20 mm csapadék kísérheti. Heves zivatarnak kicsi a valószínűsége.

Délutántól nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, és elsősorban keleten eshet az eső. Mindenütt északnyugatira fordul a szél. A legerősebb széllökések várhatóan elérik a 60-75 kilométer/órát. Erre előbb a Dunántúlon kell számítani, kora délutántól már az Alföld középső és délnyugati részén, estétől pedig északkeleten is. Estére a Dunántúlon már veszít erejéből a szél, éjszaka keleten is mérséklődik.

Lehűl az idő: délután a Dunántúlon 12 és 15, a Dunától keletre 16 és 21 Celsius-fok között valószínű a hőmérséklet. Késő este általában 8-13 fok várható, majd szerda hajnalra 5-10 fokra hűl a levegő (részletes előrejelzést hőmérsékleti térképünkön talál).

Megnyúlik a reakcióidő

Az időjárás-érzékenyeknél fejfájás, migrén és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet az erős hidegfront miatt. Ilyenkor gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A megszokottnál hosszabb reakcióidő a közlekedésben növeli a balesetveszélyt.