Százezer forintot folyatunk el évente

vízpazarlás, szökőkútnál játszó gyerekek Szöulban
Vágólapra másolva!
Mennyi vizet pazarol el egy magyar háztartás, és mennyit takaríthat meg? Mennyit fizetünk azért, mert ivóvízzel öblítjük a vécét? Víztakarékosság a filléres megoldásoktól a több tízezer forintos beruházásig.
Vágólapra másolva!

Átlag János és Mária négytagú családja városban él Magyarországon. Nem különösebben takarékoskodnak a vízzel, gyakran napokig csöpög a csap, rendszeresen fürödnek zuhanyzás helyett, és néha a kerti csapra kötött locsolócsővel mossák le a kocsit. Így havonta 18 köbméter vizet használnak.

Fogyasztóként általában kimeríthetetlen erőforrásként tekintünk a vízre. Az országos vízhasználati átlagokat azok javítják, akiknek a háztartásában nincs vezetékes víz, mert ők kényszerűen jóval takarékosabbak. Ha tehát nem vesszük figyelembe, hogy Átlagék városon vagy falun élnek, akkor havi 6 köbméteres használattal kell számolnunk.

Van, akinek megéri a nyugtató hatású kádfürdő Forrás: AFP/PhotoAlto/Jérôme Gorin

A szakember szerint még ez is túl sok. „Ha egy kicsit jobban odafigyelnénk, akkor háztartásonként 1,6-1,7 köbméter vizet is megóvhatunk havonta. Ha mind a 3,8 millió magyar háztartásban elkezdenek spórolni a vízzel, egy év alatt már 76 millió köbméterig jutunk, ami nem kevesebb, mint két Velencei-tónyi mennyiség” – mondja Ritter Géza, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója.

A takarékoskodás egészen egyszerű dolgokon alapszik, viszont mindennapos odafigyelés és önfegyelem kell hozzá, és csak akkor működik, ha az egész család spórol.

Íme, a példák

Átlagék a legtöbb vizet mosdáshoz és a vécé lehúzásához használják el. A vécéöblítéssel naponta és személyenként 45 liter ivóvíz fogy, mert a régi tartályokból egy alkalommal 10-12 liter víz folyik ki. Ha Átlagék vásárolnak egy takarékos – egy nagyobb és egy kisebb belső tartállyal rendelkező vagy Stop gombbal ellátott – tartályt, akkor egy alkalommal csak 2-3 liter vizet használnak. Korszerű tartállyal egy hónap alatt 4,2 köbméter vizet spórolhat meg a család.

Egy fürdés Átlagéknál körülbelül 150–250 liter vizet igényel, pedig egy zuhanyzás 40-70 literrel is megoldható, főleg akkor, ha zuhanystopot használva nem folyatják állandóan a vizet. Ha sikerül rávenniük az összes családtagot, hogy egy hónapig mindenki csak tusoljon, akkor 8,3 köbméter vizet takarítanak meg egy hónap alatt.

Forrás: Origo

Pazarló dolog folyó víznél fogat mosni vagy borotválkozni. Ha Átlagék visszafogják magukat, és csak a legszükségesebb időre engedik meg a csapot, akkor 2 liter víz is elég a fogmosáshoz, sőt, ha poharat használnak, akkor 2-3 deci. Már az előbbi módszerrel is 1,44 köbméterrel kevesebb vizet használnak havonta.

A mosogatás is sok vizet igényel akkor, ha közben folyatják a vizet. Eltérő szakértői becsléseket találtunk arra, hogy Átlagék ezzel mennyit fogyasztanak: a folyó vizes mosogatás legalább 40 liter vizet igényel, de ez felmehet akár 200-250 literre is, attól függően, hogy mennyire engedik meg a csapot, és mennyi a mosatlan tányér, edény. Ha inkább teletöltik a mosogató egyik medencéjét forró, a másikat hideg vízzel az öblítéshez, máris csak 20 liter fogy. A havi megtakarítás számításaink szerint 2,4 köbméter.

Meglepően sok, napi 40–120 liter víz fogy el, ha heteken át csöpög a csap. Ha Átlagék odafigyelnek, és gondosan elzárnak minden csapot a lakásban, akkor 2,4 köbméterrel kevesebbet fogyasztanak. Ha a csap teljesen elzárva is ereszt, akkor érdemes kicserélni a tömítőgyűrűt.

Autómosás esővízzel

Két további víztakarékos megoldás már több erőfeszítést igényel. Érdemes beszerezni egy nagyméretű esővízgyűjtő hordót, mert ha a növényeket ebből locsolja az Átlag család, akkor további 0,3 köbméterrel csökkenti a fogyasztást. A kiskertet akkor érdemes öntözni, amikor kevésbé valószínű, hogy elpárolog a víz, vagyis reggel 8 óra előtt és este 8 után. (Aki nagyon előrelátó, az esővízgyűjtő közelébe ülteti a vízigényesebb növényeket.)

Ha Átlagék havonta egyszer csapra kötött öntözőcsővel mossák le a kocsijukat, akkor körülbelül 400 liter ivóvizet használnak el. Ha inkább egy hagyományos autómosót vesznek igénybe, akkor 0,32 köbméter vizet takarítanak meg; de jobb, ha esővizet használnak erre a célra. Még takarékosabb az úgynevezett szárazmosás, mert a profi autómosóban elérhető, nanotechnológián alapuló megoldás csak tisztítószereket használ, amelyek biológiai úton lebomlanak.

Forrás: AFP/Robert Sullivan

Mindez forintban

A vízhasználati szokások persze háztartásról háztartásra változnak, az átlagok nagy eltéréseket fednek. Ezt figyelembe véve az derül ki, hogy a takarékoskodók akár 60-70 százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak havonta az országos átlaghoz képest.

A környezetvédelmi szempontokon túl mindez a családi kassza szempontjából is jól jön. Sokan elfeledkeznek arról, hogy a víz használatának árához a csatornadíj is hozzáadódik, hiszen a legtöbb városban szinte annyit kell fizetni egy köbméter szennyvíz elvezetéséért, mint egy köbméter ivóvízért.

A tíz legnépesebb magyar város aktuális víz- és csatornadíjait átlagolva az derül ki, hogy egy köbméter víz elhasználása 678 forintba kerül. Így számolva a vízzel bőkezűen bánó Átlagék 12 ezer forintot fizetnek havonta akkor, ha nincs vízórájuk (a vízórák fogyasztását az áteresztő kapacitás szerint állapítják meg a vízművek, ha nincs mérés, akkor átalánydíjat számláznak). Egy köbméter víz a Balaton térségében kerül a legtöbbe (több mint 50 százalékkal magasabbak az árak az átlagnál), a két legolcsóbb nagyváros Debrecen és Szeged, ahol 16-18 százalékkal kevesebbe kerül a víz az átlagnál.

Átlagék a legtöbb pénzt, körülbelül 5000 forintot a zuhanyozással tudják megtakarítani. Takarékos vécétartállyal 2800, nem folyóvizes mosogatással 1600 forinttal csökkenthetik víz- és csatornadíjukat, míg a többi módszerrel összesen 2500-3000 forintot takaríthatnak meg. Számításaink szerint kis odafigyeléssel évente egy minimálbérnek (98 000 forint) megfelelő összeget is meg lehet spórolni.

Tegyen még vizet a tartályba!

Milyen kevésbé kézenfekvő trükkel lehet tovább csökkenteni a vízfogyasztást? Aki nem akarja vagy tudja lecserélni a régi vécétartályát, az korszerűsítsen úgy, hogy vízzel töltött palackokat helyez el benne, így csökkentve a tartály kapacitását – mondja Ritter Géza.

A hagyományos zuhanyrózsa körülbelül 37 liter vizet enged át percenként, az alacsony áteresztésű rózsák azonban csupán 10-15 litert. Egy ilyen szerelvény 8-12 ezer forintba kerül forgalmazótól és márkától függően.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Ha már belevágunk a korszerűsítésbe, érdemes az összes csapot alacsony áteresztésű perlátorral felszerelni. A speciális adagolók levegővel dúsítják a vizet: a sugár erőssége és vastagsága is megmarad, de 30-35 százalékkal csökken a fogyasztás. Egy ilyen, szabványos csapokra méretezett adagolókészlet 3-8 ezer forintba kerül. Amennyiben Átlagék az összes csapra felszerelik a perlátorokat, legalább 1 köbméter vizet takarítanak meg.

Minden alkalommal húsz-harminc liter víz fogy el feleslegesen, ha távol van egymástól a vízmelegítő kazán és a mosogató csapja. Ha Átlagék ezzel is takarékoskodni akarnak, akkor már mélyebben kell belenyúlniuk a zsebükbe, mert a vízmelegítők 20 ezer forintnál kezdődnek, cserébe 0,7-0,9 köbméter vízzel kevesebbet fogyaszt majd a család havonta.

Megéri a mosogatógép?

A legtöbbe egy mosogatógép felszerelése kerül, és olyan háztartásban csökkenti érdemben a vízfogyasztást, ahol addig folyó vízzel mosogattak. A mosogatógép 10-12 liter vizet használ, de csak akkor érdemes bekapcsolni, ha megtelt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a gép fél programmal is majdnem annyi vizet használ, mint normál programmal.

A szakértői vélemények eltérnek abban, hogy az áram árát és a berendezés amortizációját is beszámítva mennyibe kerül egy gépi mosogatás, de abban megegyeznek, hogy a gép valamivel takarékosabban bánik az víz felmelegítésére használt energiával, mint az ember. Így egy gépi mosogatás 100-150 forintba kerül, míg a kézi 200-250 forint is lehet.

A mosogatógépek ára kapacitástól függően 60 ezer forinttól kezdődik. Az Átlag családnak érdemes tehát megvárnia egy leárazást, vagy megvennie egy szépséghibás készüléket, ha úgyis beépítik a konyhapultba. Jelentős, legalább köbméteres spórolást úgy lehet elérni vele, ha addig folyó vízzel mosogattak. Arra mindenképp számítaniuk kell, hogy a beruházás csak több év alatt térül meg, de cserébe havi 12-13 órával több idejük marad egymásra, hiszen csak annyi a feladatuk, hogy be- és kirakodják a mosogatnivalót.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila