Bőrgatyáig ér a hó Tirolban

Havazás Ausztriában,
Vágólapra másolva!
Közlekedési káoszt és áramszüneteket okozott a korai havazás Ausztria nyugati és Németország déli részén. Van, ahol fél méter hó hullott.
Vágólapra másolva!

Betört a tél pénteken Ausztriába és Németországba. Az ősz közepén rendkívüli havazás elsősorban Nyugat-Ausztriában, valamint Bajorországban okozott közlekedési káoszt és áramkimaradásokat.

Az ausztriai Tirolban és Salzburg tartományban kidőlt fák és leszakadt vezetékek bénították meg a vasúti közlekedést, Tirolban 30 ezer háztartás maradt áram nélkül, és sok, még nyári gumival közlekedő autó akadt el, utak váltak használhatatlanná.

Falusi ház a tiroli Hochfilzenben, ahol péntekre virradóra több tíz centiméteres hó hullott Forrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Egyes helyeken 15-20 centiméteres hó hullott, a Salzburg tartománybeli Sonnblickben félméteres havat is mértek. A mentőegységeket több száz esetben riasztották, és a lakosságot arra szólították fel, hogy inkább a tömegközlekedést használják.

A havazás Felső-Bajorországban és a Bajor-Alpokban a télisportok paradicsomának számító Garmisch-Partenkirchenben is gondokat okozott. Itt is kidőlt fák és leszakadt vezetékek kísérték a havazást, és fennakadások voltak a vasúti, valamint a közúti közlekedésben is.

Szombatra azonban a meteorológusok erős felmelegedést ígérnek az érintett térségekben.