Sok esőt hoz a ciklon

Vágólapra másolva!
Országszerte elered az eső, zápor egy erősödő ciklon miatt. A Bakonyban és a Balatonnál 90 kilométer/óránál is erősebb széllökésekre kell számítani.
Vágólapra másolva!

Általában borult lesz az ég szerdán. Országszere esni fog az eső és a záporeső, sőt az ország keleti felén zivatarok is előfordulhatnak.

Sokfelé kell kiadós csapadékra számítani. Főként Kelet- és Közép-Magyarországon körülbelül 20 milliméter eső eshet több helyen huszonnégy óra alatt. Keleten helyenként több 30 milliméternél is több csapadékra lehet számítani, részletekért nézze meg csapadéktérképünket. Napsütés csak a nyugati, délnyugati határvidéken lehet, ott kevesebbet is esik az eső.

Estig fokozatosan erősödik az északira, északnyugatira forduló szél. Viharos széllökések főleg délutántól várhatók a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén, 60-80 kilométer/óráig fokozódik a szélsebesség. 90 kilométer/óránál erősebb széllökés is előfordulhat a Bakonyban és a Balaton térségében. Az éjszaka második felében mérséklődik a szél.

A viharos széllökések és a sok eső miatt az ország egész területére első- és másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat – erről korábbi hírünkben olvashat.

Érezhetően hűvösebb idő lesz, mint kedden volt. Általában 11 és 16 Celsius-fok közé emelkedik a hőmérséklet, de a keleti határ mentén ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő; térképet itt talál erről.

Csütörtökön már melegebb lesz

Egy mélyülő, azaz erősödő ciklon miatt van hideg és esős idő. A csütörtön már kellemesebb lesz: több órára kisüt a nap a változóan felhős égen, és 14-18 fokig melegszik a levegő.

Szerdán még hidegfronti hatásra számítsanak az időjárás-érzékenyek. Ilyenkor gyakran lép fel fejfájás és migrén, ingadozik a vérnyomás, erősödhetnek és gyakoribbá válhatnak az ízületi fájdalmak.

A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A közlekedőknek érdemes figyelniük arra, hogy ilyenkor a reakcióidő hosszabb a megszokottnál.