Már több országban is pusztít a vihar

vihar Európában, rendőrök néznek egy kidőlt fát  a belgiumi Schotenben
Vágólapra másolva!
Újabb országokban pusztít a Nagy-Britanniát nappal megbénító vihar, már Dániában is meghalt miatta két ember.
Vágólapra másolva!

A BBC információi szerint az utóbbi évtized legerősebb ciklonjaként számon tartott vihar több áldozatot is követelt Európában. A brit közszolgálati média úgy tudja, hogy a németországi Gelsenkirchenben egy autóra dőlt rá egy fa a hatalmas szélben, megölve az abban ülő két felnőttet, míg a kocsiban utazó gyerekek csak megsérültek.

Hollandiában is komoly károkat okozott a 130-150 kilométer/orás sebességű szél, amely egy amszterdami nőt sújtott halálra. Az ítéletidőben kenti 17 éves lány és egy 55 éves watfordi férfi halt meg, mindkettejüket a szélviharban kidőlő fák sebesítették meg halálosan. Az orkán a délkeleti Sussex megye partjairól a tengerbe sodort egy 14 éves fiút, akinek keresése az ítéletidőben lehetetlenné vált. A mentőszolgálatok hétfői közlése szerint reménytelennek tűnik, hogy fiút élve megtalálják. A Franciaország nyugati részén lévő Brittany-ban egy 47 éves nőt a partról a tengerbe sodort az 5-6 méteres hullámokat keltő viharos szél.

Egy leszakadt tető által megrongált autók a németországi Göttingenben Forrás: AFP/Stefan Rampfel

Késő esti jelentések szerint legkevesebb 13 halálos áldozatot szedett az utóbbi évek legnagyobb vihara, amely vasárnap és hétfőn söpört végig több európai országon. Egy 17 éves kislányt álmában ért a halál a Londonhoz közeli Kentben, mivel házukra dőlt egy fa. Egy ötvenes éveiben járó férfi autójára a brit főváros melletti Watfordban dőlt rá egy fa, amely megölte őt. Szintén kidőlt fa miatt történt gázrobbanás Londonban, három ház összedőlt, két másik megrongálódott, a miniszterelnökség (Cabinet Office) tetőzetét pedig egy daru rongálta meg.

Kidőlt fa egy parkoló autón Amsterdamban Forrás: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a vihar miatt több száz európai légi-, és vasúti járatot töröltek. Amszterdamot jelenleg lehetetlen vonattal megközelíteni. Newcastle-ben és Rotterdamban a szállítóhajók képtelenek voltak kikötni, ezért visszahajóztak a tengerre. Nagy-Britanniában csaknem félmillió ingatlan maradt áram nélkül délelőtt, kora estére azonban a háromnegyedükben már ismét volt villany. A vihar végül is nem bizonyult annyira pusztítónak, mint amennyire a vészharangot a brit sajtó előre kongatta.A brit biztosítók szövetsége hétfőn napközben annyit közölt, hogy első becslésre a pusztítás nem annyira súlyos, mint 1987-ben volt. Akkor - az inflációval korrigáltan - 2,2 milliárd font (közel 750 milliárd forint) kár keletkezett.

A British Airways légitársaság közölte, hogy interkontinentális járatait várhatóan nem érinti a rendkívüli időjárás, bár európai és belföldi járatai közül többet törölt. Franciaországban 42-75 ezer otthonban nincs elektromos áram a különböző forrásokból származó információk szerint. A BBC úgy tudja, hogy a dán és svéd katasztrófavédelmi szervek is riasztást adtak ki, miután a két országban 162 kilométer/órás széllökéseket mértek.

Svédországban teljesen leállították a vasúti közlekedést az ország déli részén, hidakat zártak le, sok helyütt már délután négykor hazaküldték munkahelyükről a dolgozókat, hogy a vihar ne útközben törjön rájuk. Dániában szintén lezártak több hidat, amint az orkán elérte Jütland partjait és várhatóan a főváros, Koppenhága felé tart. A vihar Dániában eddig egyhalálos áldozatot követelt: egy férfit a falhoz csapott, egy nőt pedig a tetőről leeső cserép sebesített meg. Svédországból egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról és sérültekről, de a vagyoni kár ott is jelentős.

A viharban megrongálódott a dél-angliai Bournemouth repülőterének felújítás alatt álló hangárépülete. A BBC által közölt felvételen a sérült épület előtt éppen a Sólyom légitársaság egyik repülőgépe parkolt. A repülőtér szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a viharban sem a Sólyom, sem más cégek repülőgépei nem károsodtak, az orkán csak a hangárépület homlokzatát takaró műanyag lemezeket bontotta meg.