Hol irtottuk ki a legtöbb erdőt?

erdők kiterjedése, 2000-2012 között, erdőpusztulás (piros), növekedés (kék), mindkettő (lila), Landsat 7 műhold adatok alapján
Vágólapra másolva!
Hol okozta a legnagyobb károkat az erdőkben a tarvágás, a tűz, a szélvihar és a rovarok? A kérdésre korábban nem ismert részletességgel válaszol egy műholdképek elemzésével készült tanulmány.
Vágólapra másolva!

A felvételeket a NASA és az Amerikai Geológiai Szolgálat közösen működtetett műholdja, a Landsat 7 szolgáltatta. Az adatokat világtérképen dolgozták fel: ez az első olyan térkép, amelyen nagy felbontásban lehet követni, hol pusztultak és hol növekedtek az erdők szerte a bolygón 2000 és 2012 között.

Hol borítja erdő a Kárpát-medencét? Ezt zölddel ábrázolták a kutatók. A piros szín azt mutatja,
hol pusztult az erdő 2000-2012 között, a kék a növekedést, a lila pedig mindkét folyamatot jelöli.
Közelítsen rá itt a részletekre! Forrás: NASA/University of Maryland

A globálisan egységes adatkezelés azért fontos, mert így összehasonlíthatóvá válik, hogy az egyes országok hogyan bántak az erdőségeikkel. (A térkép a Google Földön is elérhető itt.) A részletességet jól érzékelteti, hogy minden képpont nagyjából 750 négyzetméter (a NASA a baseballpálya négy bázisa által határolt négyzethez hasonlítja, ami 752,5 m2.)

A Landsat felvételei azért voltak elengedhetetlenül fontosak, mert egységes módszertannal lehetett meghatározni, hogy mi számít erdővel borított területnek és mi nem – magyarázta Mathew Hansen, a Marylandi Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. A csoport 654 ezer, 2000 és 2012 között készített műholdkép összesen 143 milliárd képpontját elemezte. Az eredmény: bő egy évtized alatt 2,3 millió négyzetkilométer erdő tűnt el világszerte, míg 800 ezer négyzetkilométeren nőtt friss erdő.

Az erdőirtás leginkább Brazíliában lassult az elemzett időszakban. Az Amazonas-medence esőerdeiből kétezres évek elején még évente 40 ezer négyzetkilométernyit vágtak ki. Az erdő pusztulása korántsem állt le 2012-re, de már csak évi 20 ezer négyzetkilométer tűnt el belőle. Indonéziában viszont gyorsuló ütemben pusztulnak az erdők: a kétezres évek elején évi 10 ezer négyzetkilométert vágtak ki, 2012-ben már 20 ezer négyzetkilométert.