Különleges felhő alakult ki Spanyolországban

2013.11.26. 15:49

Mi szükséges egy kiváló természetfotóhoz? Egy világörökségi listán szereplő helyszín, naplemente, egy kellően magas, hófedte csúcs és egy szokatlan légáramlat. Guido Montanés fotóján mindez megtalálható. A spanyol fotográfus Granada legrégebbi kerületében, a mór időkből származó Albayzínban fotózta a Sierra Nevada Veleta 3394 méteres csúcsát, és egy ritka felhő kialakulását sikerült dokumentálnia:

A fotó itt látható nagy méretben készítője, Guido Montanés blogján. A felvételt kedden a nap csillagászati képének választották a NASA-nálFotó: Guido Montañés

Ilyen sapka vagy lencse alakú felhők csak olyan földrajzi helyen képződnek, ahol egy magasba nyúló csúcs miatt a levegő felfele kezd mozogni, majd állóhullám alakul ki benne. Ahogy a légtömeg lehűl, nedvessége vízcseppecskék formájában kicsapódik, és megjelenik a felhő. A sajátos, kör alakú alakzatot az biztosítja, hogy nem sokkal azután, hogy a nedvesség elkezd kicsapódni, a levegő már süllyedni is kezd, és felmelegszik. Így a vízcseppek elpárolognak, ezért csak ott marad meg a felhő, ahol az állóhullám a hegycsúcs fölé ér. Mivel állóhullám hozza létre őket, a lencsefelhők nem mozognak.

A granadai felvételt az teszi különlegessé, hogy a hegycsúcs fölött nem vízszintesen áramlott a levegő, hanem függőlegesen, így jött létre a harangra vagy sapkára emlékeztető alakzat a felhőben. A sapka fölött két további rétegben kevésbé ritka lencsefelhők láthatók, amelyeket szintén a függőleges állóhullám miatt alakultak ki.