Vágólapra másolva!
Hurrikánhoz hasonlóan erős, 150 kilométeres szél fog fújni a Xaver viharciklon miatt az Északi-tenger déli részén csütörtök délután és este, figyelmeztet a Német Meteorológiai Szolgálat. Dániában, Svédországban és Lengyelországban is készülnek az extrém időjárásra.
Vágólapra másolva!

Hat holland régióban másodfokú veszélyjelzést adtak ki a 100-120 kilométer/órás szél miatt, a rottuni és a texeli tengerrészre pedig a legmagasabb szintű piros vészjelzés az érvényes. Az északi-tengeri olajfúrótornyokról már korábban evakuálta 350 munkását a BP, a ConocoPhilips és a Talisman Sinopec Energy.

Lila vonalak mutatják, hol lesz orkánerekű a szél a német meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Forrás: MTI/EPA/DWD

Németországban három tartományra, a schelswig-holsteinira, a szász-anhaltira és a brémaira adott ki piros veszélyjelzést a német meteorológiai szolgálat (DWD). Több mint 140 kilométer/óráig erősödik a déli, majd északnyugati szél, amely károkat okozhat az épületekben. Az ott élőknek kicsavart fákra, letört ágakra, szélsodorta tárgyakra kell számítaniuk. A DWD azt tanácsolja, hogy zárjanak be minden ajtót és ablakot, rögzítsék a házon kívül maradt tárgyakat, és az autóval lehetőleg álljanak be a garázsba.

A hamburgi kikötőben is készülnek a szélviharra. Az orkán miatt a tenger kicsap a partra, péntek reggel az ilyenkor szokásos közepes szintnél valószínűleg 2,5 méterrel magasabb lesz a dagály ­– közölte a német Szövetségi Hajózási és Vízügyi Ügynökség, a BSH. A 330 méternél hosszabb hajók nem állhatnak be a kikötőbe. A hatóságok arra számítanak, hogy a halpiacot elárasztja a tenger, ezt a környéket több tízezer látogató keresi fel hetente.

Dániában is 140 kilométeres szélre számítanak. Az országos vasúttársaság, a DSB máris felfüggesztett néhány járatot a károk elkerülése érdekében, és azért, hogy gyorsabbak legyenek a javítási munkálatok a ciklon elvonulta után. A svéd meteorológiai intézet 117 kilométeres szélre, és Stockholm környékén erős havazásra figyelmeztet. Piros figyelmeztetést adott ki a lengyel meteorológia is két tengerparti tartományra, mert 110-130 kilométeres lökésekkel fúj majd a 40-60 kilométeres délnyugati szél.

A viharciklon hidegfrontja péntek hajnalban Magyarországot is eléri. 90 kilométeresnél is erősebb széllökésekre kell számítani Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest és Fejér megyében. Az ország többi részén is megerősödik a szél, további tizenegy megyére adott ki a több mint 70 kilométer/órás széllökések miatt figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat.