Viharos széllökések Budapesten is

Vágólapra másolva!
Csak átmenetileg lanyhul a szél, szombat délután kezd igazán csendesedni az idő.
Vágólapra másolva!

Szinte az ország egész északi felére, így Budapestre is első szintű riasztást adott ki a viharos északnyugati szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legerősebb széllökések továbbra is átléphetik a 70 kilométer/órás sebességet a Mosonmagyaróvár, Kőszeg, Fonyód, Derecske, Mátészalka és Szécsény határolta térségben. Éjjel is csupán átmenetileg veszít erejéből a szél, sőt az éjszaka második felétől ismét megerősödik.

Általában 60 és 85 kilométer/óra között alakulnak a legerősebb széllökések az OMSZ veszélyjelzése szerint, de 85-90 kilométer/óra fölötti lökések is lehetnek a Dunántúl északi, északkeleti részén és Pest megyében Ez utóbbira elsősorban szombatonnapközben kell számítani. Szombat délutántól fokozatosan csendesül a légmozgás.

Pénteken késő este -2 és 2 Celsius-fok közé hűl a levegő, de a szél miatt jóval hidegebbnek tűnik az idő. Szombat hajnalra -4 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet, majd napközben 1 és 6 fok között alakul, és ez ismét jópár fokkal kevesebbnek érződik a szél miatt. Napközben felhőátvonulások lesznek, és a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Helyenként zápor, hózápor is kialakulhat.

Észak-, Nyugat- és Közép-Európában a Xaver viharciklon miatt van szeles idő, de jelenleg csak két lengyelországi tartományban van piros riasztás a 130 kilométer/órát elérő széllökések miatt. Korábbi cikkeinket itt olvashatja a ciklonról.