Óriás széllökésekkel jön be a sarki levegő

Vágólapra másolva!
Északról dél felé hidegfront vonul át Magyarországon pénteken. Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki a széllökések miatt. Szombat délután kezd csendesedni a szél.
Vágólapra másolva!

Többfelé várható viharos északnyugati szél pénteken a déli óráktól. Egyelőre hét járásra adott ki második szintű, azaz narancs riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Mosonmagyaróvár, Győr, Pannonhalma és Sopron határolta vidékre, mert ott 90 kilométer/óránál is erősebbek széllökések is lehetnek. Első szintű riasztást további 90 járásra adott ki az OMSZ az ország északi részén, mert a legerősebb széllökések átléphetik a 70 kilométer/órát.

Markáns hidegfront vonul át az ország fölött. Napközben fokozatosan eloszlanak a felhők, több órára kisüt a nap, de azért lesznek felhőátvonulások is. Késő délutánig elszórtan alakulnak ki záporok, hódara valószínű, illetve hózápor is lehet, elsősorban északon.

Csupán a hőmérőket nézve nem lesz hidegebb idő, mint amilyen csütörtökön volt, 3 és 8 Celsius-fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Az erős szél miatt viszont jópár fokkal fagyosabbnak tűnik a levegő. Késő estére -2, +2 fok közé csökken hőmérséklet.

Nagyon szeles idő lesz szombaton is

A hidegfront mögött szombat estig hideg, sarkvidéki eredetű levegő áramlik a Kárpát-medencébe, és ezt gyakran viharossá fokozódó szél kíséri. Szombatra virradó éjszaka csupán átmenetileg veszít erejéből a szél, december 7-én is 60-85 km/h között alakulnak a legerősebb széllökések, sőt a Dunántúl északkeleti részén és Pest megyében 85-90 km/h fölötti lökés is lehet. A szél szombaton késő délutántól kezd fokozatosan mérséklődni.

A talaj közelében mindez azért nem okoz drasztikus lehűlést, mert az elmúlt napokban általában derült volt az idő, így éjszakánként nagyon áthűlt a talaj fölött a levegő, és mivel alig fújt a szél, a hideg légrétegek nem tudtak átkeveredni a valamivel melegebbekkel.