Szombaton még nagyon fog fújni a szél

Vágólapra másolva!
A következő órákban a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.
Vágólapra másolva!

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre a viharos szél miatt másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. További tizenhárom megyében a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: heves hózivatar és az óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban. Helyenként több mint 5 centiméter hó hullott. Emellett többfelé viharossá fokozódott a szél, a meteorológiai szolgálat győr-péri automatája 112 kilométer/órás széllökést regisztrált. Mint kiemelték: szombaton napközben még többfelé várható viharos szél. Az előrejelzés szerint késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A várható erős szél miatt csaknem az egész országban van érvényben legalább elsőfokú riasztás. A legerősebb széllökések általában 70-80 kilométeresek lehetnek, de a Dunántúl északi, északkeleti részén és a főváros tágabb térségében akár 90 kilométernél erősebb lökések is előfordulhatnak, elsősorban a szórványosan kialakuló hózáporok környékén.

Késő délutántól kezd fokozatosan mérséklődni a légmozgás.