Vágólapra másolva!
Ijesztően nő a háztartási elektronikai hulladék mennyisége a világon. 2013-ban 49 millió tonnányi hűtőszekrényt, tévét, számítógépet és más elektromos készüléket selejteztek le. Öt év múlva ez a mennyiség egyharmadával, 65,4 millió tonnára nő egy nemzetközi szervezet szerint.
Vágólapra másolva!

2017-re annyi hálózatról, illetve elemről működő elektromos eszközt - tévét, számítógépet, monitort, háztartási gépet, mobiltelefont stb. - selejteznek le a világon, hogy ha ezeket 40 tonnás kamionokba pakolnák, akkor a járműsor hossza elérné az Egyenlítő hosszának (40 ezer km) háromnegyedét.

Az előjelzést az ENSZ-szervezetekkel, valamint az ipari, kormányzati, civil és tudományos szervezetekkel együttműködő „Solving the E-Waste Problem (StEP) Initiative” (Oldjuk meg az e-hulladék problémáját kezdeményezés) nevű szakmai szervezet tette közzé. Becslésük szerint 2017-ben 33 százalékkal több elektronikai hulladék lesz, mint most. Ráadásul ennek zöme egyenesen a szemétbe kerül, bár egyes országokban egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek az újrahasznosítására.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Damien Meyer

Az e-hulladék világszerte fokozódó problémája egy interaktív térképen országokra lebontva is tanulmányozható a StEP honlapján. A térkép 184 ország éves adatait tünteti fel. Kiderül belőle, hogy mennyi elektronikai eszköz került piacra az adott országokban, és végül mennyi e-hulladék keletkezett (azaz mennyit vontak ki a használatból, illetve mennyit dobtak szemétbe vagy hasznosítottak újra).

A térképről kiolvasható, hogy tavaly majdnem 48,9 millió elektronikai hulladék képződött, azaz a világ hétmilliárd lakosa fejenként 7 kilogramm e-szemetet termelt. Természetesen ez a mennyiség nagyon egyenlőtlenül oszlik meg. Kína és az Egyesült Államok toronymagasan vezeti az e-hulladék termelésében 11,1 millió, illetve 10 millió tonnával. Az egy főre jutó e-hulladéktermelésben azonban az USA jóval megelőzi Kínát (29,8 kilogramm vs. 5,4 kilogramm).

Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el. Hazánkban nagyjából 162 ezer tonna elektromos készüléket hoztak forgalomba 2012-ben, és 116 ezer tonnányi (fejenként 11,6 kilogramm) e-hulladék keletkezett.

A StEP szerint azonban a legaggasztóbb az e-hulladék mennyiségének rohamosan növekvő trendje. A szakemberek becslése szerint 2017-re 65,4 millió tonnára növekszik az e-hulladék mennyisége. Ez az érték majdnem 200 Empire State Building tömegének felel meg, illetve ennyi anyagból 11-szer fel lehetne építeni a gízai nagy piramisokat.

Magyarországon a hulladékudvarokban lehet leadni a szemétté vált elektronikai eszközeit, és ha valaki újat vásárol, akkor az illető boltnak kötelessége átvenni a régi készüléket, ha az alapvetően fontos alkatrészek nem hiányoznak belőle.