Csak a Kékes emelkedik ki a tejfölszerű ködből

Kékes-tető, köd, anticiklon, time-lapse videó részlete
Vágólapra másolva!
Amikor ennyire vastagon megül a köd Magyarország fölött, akkor csak a hegycsúcsokon tiszta az ég. Olvasónk készített fotókból összefűzött videót a Kékestetőről.
Vágólapra másolva!

Magasnyomású légrétegek terülnek el egész Közép-Európa fölött. Az anticiklon miatt az egész Kárpát-medence területén megreked a nedvesség a levegő alacsonyabb rétegeiben. Ilyenkor a földfelszín és a felette levő levegő annyira lehűl, hogy a pára vízcseppecskékké csapódik ki. Kialakul a vastag köd, amelyből csak a hegycsúcsok állnak ki, mint most a Kékestető Hajdu Lajos time-lapse videóján:

A felvétel mintegy 1400 fotóból áll, a képek Galyatetőn készültek december 14-én

A köd és a nehéz, hideg levegő egyrészt a Kárpát-medence hegyei miatt reked meg Magyarországon, másrészt azért, mert az anticiklonban a leszálló légáramlatok a legerősebbek, és ez is ráerősít arra, hogy a talaj mentén hűvösebb a levegő, mint fölötte. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a csúcsokon derült az ég, és melegebb van, mint a felszínen, pedig az a megszokott, hogy úgy csökken a hőmérséklet, ahogy egyre feljebb halad az ember (a jelenség neve inverzió). Szintén az anticiklon miatt van kevés esély arra, hogy havazás legyen a napokban, erről itt olvashat bővebben.