Itt-ott azért kisüt a nap a rövid hétvégén

Vágólapra másolva!
Lesznek olyan helyek szombat délutánig, ahol kiderül az ég, mert megmozdul az a rétegfelhőzet, amely az egész Kárpát-medencét beborítja. A hőmérséklet alig változik.
Vágólapra másolva!

Pénteken a Dunántúlon és a Dél-Alföldön lesznek kevésbé felhős területek. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegységben és a főváros környékén folytatódik a borongós, párás, néhol ködös idő az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A napos vidékeken +5 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, ahol borult az ég, ott csak 0 fok köré melegszik a levegő.

Havazásra továbbra sem lehet számítani, csak ónos szitálásra, szitálásra, hószállingózásra. Többnyire mérsékelten mozog a levegő, de olykor megélénkülhet a déli szél a Dunántúl északi felén. Késő este -3, +2 fok valószínű.

Szombaton és vasárnap túlnyomóan borult marad az ég. Párás időre lehet számítani, helyenként tartósan megmarad a köd. Néhol ónos szitálás, szitálás, hószállingózás előfordulhat. Sok zúzmara képződik a felhőkbe burkolózó hegyekben. Gyengén fúj a változó irányú szél. Szombatra virradó éjszaka lesz hidegebb, -4 és 0 fok közé hűl a levegő, majd napközben -1 és 3 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Vasárnapra virradóan -3 és 2 fok között alakul a hőmérséklet, nappal pedig -2 és 2 fok között.

Jobban alakul a légszennyezés a vártnál

Gyengülő hidegfront éri el péntek estére a Kárpát-medencét, erős fronthatásra így nem kell számítani. Ilyen időjárási helyzetben gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, a napsütés hiánya fokozhatja a depressziós tüneteket.

A nyirkos, hideg levegő jobban megterheli a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőket. Az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézete egyedül Budapesten kifogásolja a levegő minőségét a szálló por miatt, további huszonöt városban elfogadható a légszennyezés szintje.