Tízezermilliárdos kárt okozott az időjárás 2013-ban

Haiyan hurrikán, műholdkép, Fülöp-szigetek
A Haiyan hurrikán közelít a Fülöp-szigetekhez. A kép a Japán Meteorológiai Szolgálat MTSat 2 és az Eumetsat Meteosat-7 műholdjának felvételeiből készült 2013. december 11-én 13 órakor (egyezményes világidő szerint)
Vágólapra másolva!
Szerte a világon nagyjából 125 milliárd dollárnyi kár keletkezett természeti csapás miatt tavaly, derül ki a Munich Re összesítéséből. A legnagyobb katasztrófát a Haiyan tájfun okozta.
Vágólapra másolva!

A Munich Re német biztosító minden évben kiszámolja a természeti csapások kárösszegét az elmúlt évről. 2013-ra számítva körülbelül 125 milliárd dollár, azaz 27 ezer 500 milliárd forint veszteség keletkezett az extrém időjárás miatt.

A legtöbbe kerülő természeti csapás a július végén Németország több vidékét sújtó jégeső volt, mert ezután 3,8 milliárd dollár (842 milliárd forint) kárigényt nyújtottak be a biztosítókhoz. A legnagyobb gazdasági veszteséget a Duna, az Elba, a Saale és a Vltava áradása okozta Németország keleti részén, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. A kárösszeg 15,2 milliárd dollárra rúg, míg a biztosítók 3 milliárdot fizettek.

A Haiyan tájfun közelít a Fülöp-szigetekhez. A kép a Japán Meteorológiai Szolgálat MTSat 2 és az Eumetsat Meteosat-7 műholdjának felvételeiből készült 2013. december 11-én 13 órakor (egyezményes világidő szerint). Nézze meg itt nagy méretben! Forrás: Eumetsat

Humanitárius szempontból viszont a novemberi Fülöp-szigeteki Haiyan tájfun bizonyult a legsúlyosabbnak: több mint 6100 ember vesztette életét, és több millióan váltak földönfutóvá. Ez volt a legerősebb, 305-313 kilométer/órás széllökésekkel partot érő trópusi vihar a 19. század utolsó évtizedeitől számítva, amióta tudományos igénnyel rögzítik a meteorológiai adatokat.

Az Egyesült Államok legtöbbe kerülő katasztrófája a májusban Oklahomára lecsapó tornádók voltak, amelyek 1,8 milliárdos biztosítási kárt okoztak. A biztosítók és viszontbiztosítók rendszerint az atlanti-óceáni hurrikánszezonban számíthatnak a legnagyobb kifizetésekre. 2013 júniusa és november vége között viszont az utóbbi húsz év egyik legcsendesebb szezonja zajlott, és 1982 óta nem volt ilyen kevés hurrikán.

Az összegzésből az derül ki, hogy 2013 nem volt kiemelkedően rossz év: a Munich Re összesen 880 természeti csapást regisztrált, a teljes kár pedig elmaradt az utóbbi tíz év átlagától, a 184 milliárd dollártól (bő 40 ezer milliárd forint). A teljes káron belül a biztosítókhoz benyújtott kárigény 31 milliárd dollár volt; ez 6 ezer 800 milliárd forintnak felel meg. Ez utóbbi összeg majdnem a fele az elmúlt tíz év 56 milliárd dolláros (12 ezer 300 milliárd forint) átlagának.