50 fokos hőség tombol Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztráliában csütörtökön árnyékban mértek 50 Celsius-fokot több helyen, Brazíliában pedig 49-et. Rio de Janeiro állatkertjeiben jégkrémet kapnak az állatok, hogy könnyebben viseljék a kánikulát.
Vágólapra másolva!

Az észak-amerikai fagyrekordok ellenpólusaként a déli féltekén rendkívüli hőség van. Ausztráliában denevérek potyognak a fákról, kenguruk csuklanak össze, papagájok pusztulnak el hőguta miatt. Denevérből legalább 100 ezer döglött meg Queensland állam délkeleti részén. Az állatok a hőség okozta kínjukban magukra vizelnek a fák ágairól fejjel lefelé lógva, hogy hűtsék testüket, ám ez nemigen segít.

A vadpusztulásnak a meleg mellett a szárazság is oka. Ötven Celsius-fokos hőségre Ausztráliában 1960 óta nem volt példa, akkor 50,7 fokot mértek a déli Oodnadattában. A mostani hőhullám karácsony táján köszöntött Ausztráliára. December 27-e óta 34 helyen dőlt meg abszolút melegcsúcs.

A meteorológusok előrejelzései szerint a hőség a jövő héten sem enyhül. Az ötödik földrész ráadásul rekordmeleg évet ért meg tavaly: 2013 átlaghőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal haladta meg a sokévi átlagot. A korábbi hőrekorder esztendő, 2005 a második helyre szorult a hőmérsékletcsúcsos toplistáján.