Tündérek megzavarása miatt állt le egy útépítés

izland, láva mező, tündérek, útépítés, építkezés
Vágólapra másolva!
Izlandon hónapok óta tiltakoznak egy útépítés ellen. A tiltakozók egyik fő érve, hogy a készülő út megzavarná a tájon élő tündérek vagy manók életét.
Vágólapra másolva!

Különös, bár nem egyedülálló, hogy egy olyan modern nép tagjai, mint az izlandiak olyan természetfeletti babonákban hisznek, amilyenek a tündérek vagy manók. Az még furcsább, hogy a tündérek megzavarására hivatkozva akadályozni lehet egy út megépítését.

Pedig most éppen ez történik Izlandon. A tervezett út Reykjavik közelében szelné át az Alftanes-félszigetet, és a tiltakozók azt mondják, hogy az út megzavarná a sziklák közt élő manók életét.

Egy 1998-as felmérés szerint az izlandiak 54,4 százaléka hisz a tündérek és manók létezésében. „Ha csak egy bolond öregasszony beszél láthatatlan barátjáról, azt könnyű kinevetni” - mondta Ragnhildur Jónsdóttir, az egyik tiltakozó. „De ha az emberek több száz éve beszélnek ugyanarról a dolgokról, akkor itt már jóval többről van szó. Ez a nemzet része.”

Izlandi táj Forrás: Flickr/Mal B.

Természetesen az út ellen tiltakozók nemcsak a tündérek és egyéb láthatatlan lények megzavarására hivatkoznak. A természetvédők szeretnék megakadályozni, hogy út szelje át az ott lévő védett lávamezőt, olvasható a Smithsonian magazin honlapján. Ők valószínűleg csak kihasználják a helybéliek babonásságát.

Az útépítés mindenesetre hónapok óta áll, írja az Associated Press. A terv végrehajtását egészen addig leállították, amíg az izlandi legfelsőbb bíróság döntést nem hoz a Láva barátai nevű csoport által beadott kereslet ügyében. A csoport környezetvédelmi és kulturális (köztük a manókra gyakorolt hatás) okokra hivatkozva kéri az útépítési projekt törlését. A csoport rendszeresen visz ki több száz embert a helyszínre, hogy megakadályozzák a bulldózerek előrehaladását.