Vágólapra másolva!
Legalább másfél napon át marad az enyhe idő, kedden is sokfelé ered el az eső és a zápor. Nappali fagy leghamarabb csütörtökön lehet, de bizonytalanok az előrejelzések.
Vágólapra másolva!

Hétfőn északon gyakran elered az eső. Dél felől viszont rövid időre elvékonyodnak, többfelé fel is szakadoznak a felhők, de záporok továbbra is kialakulhatnak. Sokfelé élénk lökésekkel fúj a délkeleti, keleti szél, és főleg az Alföld déli részén erős széllökések is lehetnek néhol.

10 és 15 Celsius-fok közé melegszik az idő, északkeleten pedig kevéssel 10 fok alatt alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Késő este 6 és 10 fok közé hűl a levegő, majd kedd hajnalban 3 és 8 fokra csökken a hőmérséklet, és napközben országos esőre kell számítani.

A szokatlanul enyhe idő még másfél napon át folytatódik. Hózáporokra legközelebb szerda este lehet számítani, csütörtökön pedig lehet olyan vidék, ahol napközben is fagyni fog. A légkör állapota viszont most jóval bizonytalanabb az átlagosnál, így a csütörtökre szóló előrejelzés is – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezért van meleg

A hétfői esőt egy ciklonrendszer okozza. Középpontjai az Atlanti-óceán és a Brit-szigetek felett vannak, de felhő- és csapadékrendszerük beborítja Európa egész nyugati és középső részét. Általában 10 és 18 fok között alakul a csúcshőmérséklet, és eső a jellemző, hó csak a hegyekben esik. Hétfő estig ez a cikloncsalád áramoltat több hullámban nedves levegőt a Kárpát-medence fölé.

Bár időjárási front nincs az ország felett, az igen enyhe idő miatt továbbra is a melegfrontokkal együtt járó tünetekre kell számítani. Légköri okai is lehetnek a fejfájásnak, a migrénnek, a levertségnek és a fáradékonyságnak. Előfordulhatnak alvási zavarok is, a reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.