Húsz centi hó eshet pénteken

Vágólapra másolva!
A várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt több megyére adott ki első- vagy másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.
Vágólapra másolva!

Péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot - írták. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel. Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre alakul ki jelentős hótakaró. Az említett területen péntek éjfélig általában 2-10 centiméter, délen, délnyugaton 10-20 centiméter, Zala és Somogy megyében 20-25 centiméter friss hóra van kilátás. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a havazás miatt narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Somogy és Zala megyére. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több friss hó hullhat. Emellett ugyancsak jelentős mennyiségű - 24 óra alatt több mint 10 centiméter - hóra kell készülni Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Tolna, Vas és Veszprém megyében, ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hófúvás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére másod-, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Tolna, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki - a friss hóval borított területeken ugyanis a viharos szél hótorlaszokat is emelhet.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyére az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Kövessen minket a Facebookon is.