Hullni fog a hó szombaton is

Vágólapra másolva!
Csikorgó fagy jön a hétvégén, főleg a kevésbé felhős, hóborította vidékeken.
Vágólapra másolva!

Szombatra virradó éjszaka fokozatosan egyre inkább a délkeleti és a keleti országrészbe húzódik át a havazás, és -9 és -1, Celsius-fok közé hűl le az idő.

Szombaton napközben már csak délkelten és keleten esik majd a változó erősséggel a hó, nagyobb mennyiség a Tiszántúlon lesz. Élénken fúj az északi, északnyugati szél, sőt északnyugaton és az északkeleti határ közelében erős lesz a légmozgás. A szél hordhatja a havat a Dunántúlon, az Alföldön, nyugaton és északkeleten, vagyis a hóval borított vidékeken.

Nyugaton egyre inkább eloszlanak a felhők, és kisüt a nap, de az ország keleti részén jobbára erősen felhős vagy borult marad az ég. A fagyos hajnal után -5 és +1 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, de ennél néhány fokkal hidegebb is lehet az északkeleti határ közelében.

Vasárnap már keleten is felszakadoznak a felhők, így több-kevesebb napsütés szinte mindenütt valószínű. Elszórtan még várható havazás, elsősorban keleten. Időnként megélénkül az északnyugati szél a Dunántúlon. Hajnalra általában -10 és -5 és fok közé csökken a hőmérséklet, de a kevésbé felhős, havas területeken -15 fokos fagy is lehet. Délután -4 és 0 fok közé melegszik az idő.

Magyarország fölött találkozik a nedves levegő a hideggel

Hétfőn eleinte kevés felhő lesz az égen, majd megnövekszik, nyugaton meg is vastagonak a felhők. Hószállingózás, kisebb havazás nyugaton fordul elő, és ott is csak elszórtan. A Dunántúlon helyenként megélénkül a délkeleti, déli szél. Éjszaka ismét erős fagyra kell számítani: -11 és -6 fok közé csökken a hőmérséklet, a kevésbé felhős, havas területeken -15 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és -4 fok között mozog majd.

Azért változott télire az időjárás, mert egy anticiklon helyezkedik el a Kárpát-medencétől északra. Ennek a peremén érkezik a hidegebb levegő Magyarország fölé északkelet felől. Ugyanakkor egy ciklon mélyül ki a Földközi-tenger térségében, amely szintén a Kárpát-medence felé mozdul el. A ciklonban kavargó nedves levegő Magyarország fölött találkozik a hideggel, ez okozza a havazást.