Öt megyében van elsőfokú riasztás a havazás miatt

2014.01.24. 11:42

Péntek éjfélig van érvényben a citromsárga riasztás, húszezer önkéntes tűzoltó áll bevetésre. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtti veszélyjelzése szerint Zala megye teljes területére, Somogy és Baranya megye nagy részére, továbbá Vas és Veszprém megye több járására adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást a hófúvás miatt. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, és a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

A péntek éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint tíz megyében vannak érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a várható jelentős mennyiségű hó, a hófúvás, illetve ónos eső miatt.

Az ország útjai sónedvesek, latyakosak, de járhatóak. A Dunántúl déli részén viszont már intenzívebben havazik, egyre nagyobb területen marad meg a hó. Az Alföldön és a Dunántúl déli felén élénk széllökések tapasztalhatók – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Autók a behavazott M7-es autópályán Nagykanizsa közelében. További képekért kattintson!Forrás: MTI/Varga György

A Dunántúl nyugati, déli részén, valamint Csongrád megye területén a fő- és alsóbb rendű utak sónedvesek, Nagykanizsa és Nagyatád térségében latyakosak. Az M1 autópálya komáromi és lébényi, az M5-ös balástyai és makói szakasza, az M43-as autópálya, az M6 Tengelictől délre, valamint az M7-es autópálya a 200. kilométerszelvényig sónedves, a sztráda ettől a ponttól a határig latyakos, de jól járható. Az országban járhatatlan útszakasz, elzárt település nincs.
 

Hóesés Nagykanizsán. További képekért kattintson!Forrás: MTI/Varga György

Húszezer önkéntes tűzoltó áll készen országszerte a bevetésre, ha az előre jelzett nagy mennyiségű hó miatt szükség lenne a munkájukra – közölte a Magyar Tűzoltószövetség.

Küldjön képet a havazásról a hirugyelet@origo.hu címre.

Kövessen minket a Facebookon is.