Vágólapra másolva!
Lassan melegszik az idő, sokat süt a nap, a hét végén már esik. Éjszaka átmenetileg még lehet ónos eső.
Vágólapra másolva!

Kevés felhő lesz az égen hétfőn az ország nagy részén. Alapvetően napos, száraz időre van kilátás, legfeljebb nyugaton, délnyugaton lehetnek erősebben felhős területek az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Főleg a Dunántúlon élénk, néhol erős lökésekkel fúj a délkeleti szél. Másutt többnyire gyenge marad a légmozgás. Már nem várható komolyabb, veszélyes időjárási esemény.

A legmagasabb hőmérséklet általában 2 és 7 Celsius-fok között alakul, a felhősebb területeken lehet ennél kissé hidegebb idő. Késő estére -1 és -6 fok közé hűl le a levegő, majd kedd hajnalban -11 és -4 fokra csökken a hőmérséklet.

Csütörtökig sokat süt a nap az ország nagy részén, kevés felhőre lehet számítani. Ezután változékonyabbra fordul az időjárás, több helyen valószínű eső, záporeső. Éjszaka helyenként átmenetileg ónos eső is előfordulhat. Jelentős csapadék, azaz legalább 5 mm egy nap alatt az ország területének egytizedén lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet péntekre +2 és -4 fok közé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0, +8, majd a hét végén 5 és 12 fok között várható.

Száraz levegőt szállít fölénk az anticiklon

Európa időjárását most két hatalmas kiterjedésű légköri képződmény alakítja. Egy ciklonban enyhe, nedves levegő áramlik a kontinens nyugati és északi része fölé, a képződmény közepe a Brit-szigetek és Izland közé esik.

A Kelet-európai-síkság fölött ugyanakkor masszív anticiklon található, területén a zord téli idő a jellemző. Az anticiklon peremén egyre szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medencébe
az Al-Duna térségéből. Emiatt front nem lesz az ország fölött, ezért az időjárás-érzékenyek számára kedvezően alakul a következő pár nap.