Vágólapra másolva!
A tudományos igényű mérések kezdete óta a 2013–2014-es tél volt a harmadik legenyhébb. A decembert éppen még lehet átlagosan hidegnek tekinteni, de a január és a február rendkívül meleg volt.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag olyan rövid ideig volt klasszikus értelemben vett tél az idén, hogy két rövid külföldi úttal teljesen le is lehetett maradni róla – állapította meg Kovács Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Az 1901-re visszanyúló adatsorok szerint 2006–2007 tele volt a legmelegebb, majd 1997–1998 következik, így lett a mostani a harmadik a rangsorban.

Az OMSZ előzetes adatai szerint a megszokottnál szinte végig melegebb volt decemberben, januárban és februárban egyaránt, ez alól csak a karácsony előtti rövid időszak és január legvége volt a kivétel. A középhőmérséklet +2,58 Celsius-fok volt a télen, ez 2,6 fokkal több, mint az 1981 és 2010 között mért országos átlag. (A napi középhőmérsékletet úgy állapítják meg a meteorológusok, hogy átlagolják a 7, a 13, a 19 és a hajnali 1 órakor mért hőmérsékleteket, a havi középhőmérsékletet pedig a napi adatok átlagolásával kapják.)

A szokatlan meleget jól jelzi, hogy a hegyvidékeket leszámítva sehol sem süllyedt fagypont alá a középhőmérséklet, sőt a Dunántúlon még a +3, +3,5 foknál is magasabb volt. Magyarország túlnyomó részén sem számottevő hótakaró, sem komolyabb fagyok nem voltak – mindez jól látszik az alábbi két térképen:

A hegyvidékeket kivéve szinte egyáltalán nem volt tél az idén Forrás: OMSZ
A sötétkék foltok jelzik, hol mérte a legnagyobb fagyokat az OMSZ december-január-februárban Forrás: OMSZ

Alig voltak zord napok

Délkeleten és az Észak-Dunántúlon is voltak olyan helyek, ahol még a -10 fokot sem érte el legalacsonyabb hőmérséklet a télen, vagyis egyetlenegy olyan nap sem volt, amit a meteorológusok zordnak minősítenek. Az OMSZ Budapest-pestszentlőrinci mérőállomásán például csak 38 napon volt fagy (az 1981–2010-es átlag szerint 61 ilyen nap szokott előfordulni). A meteorológiában akkor számít télinek egy nap, ha huszonnégy órán át fagypont alatt marad a hőmérséklet. Az átlag szerint Pestszentlőrincen huszonkét ilyen nap szokott előfordulni, most viszont csak nyolc volt belőle.

A leginkább a Dunántúl északi részén és Kelet-Magyarországon volt melegebb az idén a 1981–2010-es átlagokhoz képest. A legkevésbé a Duna-Tisza közén tért el a téli középhőmérséklet a megszokottól, viszont itt is szinte +2,5 fokkal volt melegebb:

Az ország északkkeleti csücskében volt a legmelegebb a sokévi átlaghoz képest Forrás: OMSZ

Az adatokból kitűnik, hogy decemberben még viszonylag télies volt az időjárás, 1901 óta a mostani volt a harmincnyolcadik legmelegebb decemberi hónap. Ezt viszont a hetedik legenyhébb január és a kilencedik legenyhébb február követte – összesítve így lett a mostani tél a harmadik legmelegebb.