Szikrázó napsütés szerdán is

Vágólapra másolva!
Egy hatalmas anticiklon miatt szerdán sem változik az időjárás. Marad a kellemes meleg, de éjszakánként továbbra is fagyni fog.
Vágólapra másolva!

Szerdán nagyrészt derült idő várható, csupán kevés fátyol- vagy gomolyfelhő jelenhet meg helyenként az égen. Eső vagy zápor továbbra sem lesz. Keleten és északnyugaton többfelé megélénkül az északkeleti, északi szél, és helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 Celsius-fok körül alakul. Késő estére általában 1 és 8 fok közé, míg csütörtökre virradóan -3 és 2 fok közé hűl le a levegő.

Anticiklon száraz levegője alakítja szerda estig az időjárást Magyarországon, így fronttól nem kell tartaniuk az időjárás-érzékenyeknek. Mindössze arra érdemes figyelni, hogy nagy a különbség a kora reggeli és a délutáni hőmérsékletek között (nagy a hőingás).

Portugáliában és Dél-Spanyolországban van a legmelegebb

Az anticiklon most a Brit-szigetektől Nyugat- és Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkság déli részéig húzódik. Területén általában kevés a felhő, sokat süt a nap, de főként a Európa nyugati részén időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

Észak-Európában ugyanakkor többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Ezért gyakran erősen felhős az ég Izland, a Skandináv-félsziget és a Kelet-európai-síkság északi részén. Ott több helyen esik az eső, záporeső, északkeleten havazás, hózápor is előfordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi részén és a Fekete-tenger vidékén 1 és 8, középső tájain pedig többnyire 10 és 17 fok között alakul. A legmelegebb délnyugaton van, ahol a kora délutáni órákra 18 és 25 fok közé melegszik fel a levegő.