Így fújja el a tavaszi meleget a front

Vágólapra másolva!
Sok esőt nem hoz ugyan a szombati hidegfront, de sokfelé viharosan fúj a szél a március 15-i ünnepen. Tizenöt megyére és Budapestre is narancs figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok, mert 90 km/h-nál erősebb széllökések is lehetnek. Nézze meg, hogyan tör be a hideg levegő!
Vágólapra másolva!

A front szombat délután éri el a Kárpát-medencét észak felől, de a szél már délelőtt megerősödik, sőt az Alföld északi felén már ekkor is lehetnek viharos széllökések.

Szombatra az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A 90 kilométer/óránál is erősebb széllökések miatt a következő megyékben érvényes a második szintű figyelmeztető előrejelzés: Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprém. A 70 kilométer/órásnál erősebb széllökések miatt első szintű figyelmeztetés érvényes Baranyában, Somogyban, Vas és Zala megyében.

A térkép azt mutatja meg, hogy a számítások szerint szombaton csak a Dunántúl nyugati-délnyugati részén lesz gyengébb a szél. A legerősebb lökéseket a sötét narancssárga és a piros foltok jelzik:

A maximális széllökések m/s-ban március 15-én Forrás: OMSZ


A lenti animáció is az OMSZ-nél készült, és az látszik rajta, hogyan zúdul be a hideg levegő a Kárpát-medencébe. A függőleges metszet a a 20. hosszúsági kör mentén készült, és azt mutatja, hogyan rétegződnek a különböző hőmérsékletű légrétegek a földfelszíntől a három kilométeres magasságig. Az ábra bal oldalán a Tátra és az Északi-középhegység látszik:

A 10 és 20 fok közötti hőmérsékleteket a sárga, narancs és piros színek jelzik, a 0 és 10 fok közötti hőmérsékleteket a zöldes, a 0 foknál hűvösebb levegőt kékes árnyalatok mutatják Forrás: OMSZ

Mindkét ábra az AROME időjárás-előrejelzési modell adatait mutatja be. Ezt a nagy felbontású modellt 2000-től fejleszti a francia meteorológiai szolgálat. Elsősorban ultrarövidtávú előrejelzések készítésére használják, az OMSZ szuperszámítógépén naponta négyszer fut le.