Nagyon korán lesz cseresznye és meggy

Vágólapra másolva!
Negyven éve nem fordult elő, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. 2014-ben nagyon enyhe volt a tél, így a szokásosnál szinte egy hónappal elkezdtek virágozni a fák.
Vágólapra másolva!

Remek termés ígérkezik a korai tavasz miatt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének helyzetképe szerint. Mivel így a gyümölcsérés ideje is előbbre került, május közepén már borsónyi méretűek lesznek a gyümölcsök, tehát a fagyosszentek még csökkenthetik a termést. Fagykárok április második felében is lehetnek, ha nagyobb területen csökken egy-egy hajnalban nulla fok alá a hőmérséklet.

„Négy évtizedre visszamenőleg mindig húsvétkor szoktak virágozni a cseresznye- és meggyfák. Most az a legkorábbi cseresznyefajta, a Rita már március 25. környékén virágzásnak indult enyhe tél miatt. Így, ha jó meleg lesz az idő, már május elején szüretelhetünk. Erre nem sűrűn akad példa” – mondta dr. Apostol János, az intézet tudományos főmunkatársa.

Nagyon hamar virágba borultak a mandula- és kajszibarackfák. Április közepéig a cseresznye 90, a meggy 70 százaléka virágzott el, a szilva, az alma és az őszibarack is közel jár a teljes virághulláshoz. „A héten már a birs és naspolya is megindul” – magyarázta a szakember. A kutatóintézetben azért bíznak a jó mennyiségű és minőségű termésben, mert idén nem akadályozta az időjárás a beporzást. 2013-ban a későn jött tavasz miatt szinte egyszerre virágoztak a gyümölcsfák, így kevesebbet tudtak beporozni a méhek.