Csak három strandon rossz a víz

Vágólapra másolva!
Kiváló, illetve jó a víz a természetes fürdőhelyek 95 százalékán az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) friss összegzése szerint. A három kifogásolt, vagyis a legrosszabb vízminőségű strand a Tisza és a Kettős-Körös mentén fekszik.
Vágólapra másolva!

Kiváló minősítést kapott a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Tisza-tónál található fürdőhelyek túlnyomó többsége. Évek óta javul a Duna vízminősége, így a folyó főágán is fürdőhelyet jelöltek ki Gödnél. A három kifogásolt vízminőségű fürdőhely a következő: a Tisza mentén Gergelyiugornya szabadstrandja, és további két strand a Kettős-Körös mentén, a Szanazugban, a dobozi és a gyulai oldalon – közölte az ÁNTSZ.

A strandok adatait az OKI honlapjának térképén nézheti meg, vagy itt töltheti le a teljes listát. Többek között kiváló minősítést kapott még a Hévízi Tófürdő, a veresegyházi és az orfűi strand, a dunavarsányi Rukkel-tó és a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő. Jó minősítést kapott még Fadd-Dombori három strandja, a soproni Tómalom-fürdő, a Szelidi-tó és a soltvadkerti Vadkerti tóstrand is.

A dokumentumot az OKI négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítja össze, statisztikailag értékelve a kockázatot. Nem csak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Egy szabadstrand kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat az EU-irányelveknek megfelelően.

Egy strandot általában egy szezon alatt négyszer vizsgálnak: nyitás előtt és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadstrandokon a vízmintavétel mellett a helyszínen megnézik, hogy van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, olajfolt a vízen, van-e. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ezt kékeszöld víz és esetleg habzás jelzik. A levett vízmintákban két baktérium jelenlétét vizsgálják, amelyek arra utalnak, hogy szennyvíz került a folyóba, tóba.

Az ÁNTSZ továbbra sem javasolja a fürdést a nem engedélyezett- nem kijelölt fürdőhelyeken. Ezeken a helyszíneken nem ellenőrzik a víz minőségét. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés, például a bányatavakon. A tisztiorvosi szolgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy a természetes strandokon veszélyes lehet a hirtelen változó vízmélység és a sodrás, különösen a folyókon. Felhevült testtel nem ajánlatos hirtelen beugrani a vízbe, és a gyermekeket soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Néhány strand esetében előfordult, hogy az elmúlt négy évről nem volt elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, így a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelésére nem kerülhetett sor. Ez az oka annak, hogy a közzétett listában több fürdőhely neve mellett a „besorolás alatt” megjelölés olvasható. Mindez nem jelenti azt, hogy az adott strand vízminősége ne lenne megfelelő.