Vágólapra másolva!
Országszerte kiadós eső esik, a legerősebb széllökések meghaladják a 90-100 kilométer/órát. Előbb keleten kezd kevésbé fújni a szél, majd a Dunántúlon péntekre virradóan.
Vágólapra másolva!

Több tucat dunántúli és észak-magyarországi járásra adott ki második szintű (narancs) riasztást a viharos széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nem sokkal 8 óra előtt. 90-100 kilométer/órásnál is erősebb széllökések lehetnek az Alpokalján, a Dunántúli-középhegység térségében és a Balaton környékén. A riasztást többek között Fonyód, Siófok, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém és Zalaegerszeg környékére adták ki.

A Dunántúlon egész nap szinte mindenütt lehet számítani 70-80 kilométer/óránál erősebb széllökésekre. A Dunától keletre inkább csak az északkeleti megyékben várható gyakran viharos, vagyis 70 kilométer/óra feletti széllökés. Arrafelé néhol szintén előfordulhat 90 km/h feletti szélroham, főként Sátoraljaújhely környékén.

Csütörtök késő délutántól, estétől kezd érezhetően csendesedni a szél az ország a keleti, délkeleti részén. Másutt csak péntekre virradó éjjel valószínű, hogy mérséklődni kezd a légmozgás:

A péntekig várható maximális széllökések és a jellemző szélirány Forrás: OMSZ

Ennyi eső esik

Az Yvette nevű mediterrán ciklon Magyarország fölött kavarog, ezért kell ilyen sok esőre is számítani. Csütörtök éjfélig több mint 20-30 mm csapadékra van kilátás a Dunántúlon, a Dél-Alföldön és az északkeleti megyékben az OMSZ számításai szerint. Délután a Tiszántúlra zivatarok érkezhetnek, amelyek kisebb körzetekbe rövid idő alatt szintén nagyobb mennyiségű esőt hozhatnak. Heves zivatarra viszont nem kell számítani.

Csupán 9 és 16 Celsius-fok közé melegszik a levegő, északkeleten lehet kissé melegebb idő. Késő este 8-13 fok várható, majd péntek hajnalra 7 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet.

Pénteken már kisüt a nap

Pénteken már nem borítja egybefüggő felhőréteg az eget keleten és az ország középső részén, és rövid időszakokra ki-kisüthet a nap. Nyugaton viszont túlnyomóan borult marad az ég. Napközben már csak a Dunántúl nyugati felén fúj több mint 70 kilométer/órás, helyenként 80 kilométer/óra körüli lökésekkel az északi rész. Másutt délkeletire fordul a szél, és többfelé megélénkül.

Szintén a Dunántúlon várható újabb 20-30 mm csapadék területi átlagban. Nagyobb eső főleg a Dunántúli-középhegységben hullhat – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya. Zivatar szórványosan várható az ország északi, északkeleti harmadán, viharos széllel, jégesővel és esetleg felhőszakadással. Szintén a Dunántúlon lesz hűvösebb idő, ott 10 és 16 fok közé melegszik a levegő, másutt 15 és 21 fok között alakul a hőmérséklet.