Vágólapra másolva!
Elhagyja a Kárpát-medencét a múlt héten sok esőt hozó ciklon és magassági hidegörvény. Hétfőn már szárazabb és melegebb levegő áramlik Magyarország fölé.
Vágólapra másolva!

Napos idő várható hétfőn, gomolyfelhőkkel. Erőteljesebben északon és északkeleten képződnek felhők, ott néhol zápor is eshet. Egy-egy zivatar is kialakulhat délután, kora este, elsősorban északon, ám ennek kicsi a valószínűsége – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya. Ha lesz is zivatar, nem kell heves kísérőjelenségekre, azaz 1-2 centiméternél nagyobb jégre, 70 kilométer/óránál erősebb szélre és több mint 25 mm csapadékot hozó felhőszakadásra számítani.

Többfelé megélénkül a déli szél, a nyugati határ mentén, valamint a Kisalföldön olykor megerősödik, de záporok, zivatarok környezetében is megerősödhet átmenetileg. Melegszik az idő: kora délután 20 és 24 Celsius-fok között, késő este 12 és 17 fok között valószínű a hőmérséklet. Kedd hajnalra 6-12 fokig hűl a levegő.

Fronthatás nincs. Ennek ellenére melegfronti hatásokat tapasztalhatnak azok, akik különösen érzékenyen reagálnak az időjárás-változásokra, mert most melegednek a légkör magasabb rétegei. Emiatt megfájdulhat a fejük, csökkenhet a teljesítőképességük, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.