Lecsap-e az időjárás négyszáz kilós gorillája?

el nino 1997
Children walking through flood waters carry their belongings above the surface 19 December in Asuncion, Paraguay. Torrential rains, blamed by local officials on the weather phenomenon "El Nino," have caused the waters of the Paraguay River to overrun its banks forcing the evacuation of at least 2,000 residents. AFP PHOTO/Daniel PIRIS
Vágólapra másolva!
Nincs még egy olyan időjárási jelenség a Földön, amely egymagában befolyásolni tudná, hogy megdőlnek-e az éves meleg- és csapadékrekordok. A Csendes-óceán felmelegedése többé-kevésbé mindenütt érezhető a Földön. A jelenlegi műholdas adatok alapján 2014-ben is ugyanolyan erős El Nino vár ránk, mint amilyen 1997-ben volt.
Vágólapra másolva!

A meteorológusok, óceánkutatók, klimatológusok tíznaponta kapják meg a legfrissebb adatokat arról, hogy hol emelkedett, és hol süllyedt a világtenger szintje, és mennyire melegek a víz felső rétegei (a NASA és a Francia Űrügynökség Jason-2 műholdja ugyanis ilyen gyakorisággal térképezi fel a Föld három nagy óceánját). Mivel a Föld felszínének 71 százalékát víz borítja – ami nehezebben melegszik fel és nehezebben is hűl ki, mint a szárazföld –, ezek az információk kulcsfontosságúak a hosszú távú időjárási előrejelzésekhez.

A Jason-2 legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a Csendes-óceánon szokatlanul meleg víztömegek áramlanak kelet felé. „A tengervíz magassága és hőmérséklete olyan mintázatot mutat, amely az 1997. évi tavaszi állapotokra emlékeztet, amit aztán erős El Nino követett” – mondja Bill Patzert, a NASA Sugárhajtás Laboratórium (JPL) klímakutatója.

Az El Nino nevű nagyléptékű időjárási jelenséget a gyermek Jézusról nevezték el, mert ilyenkor karácsony tájékán szokatlanul meleg víz mossa Dél-Amerika partját Perunál és Ecuadornál. Általában 2–7 évente fordul elő, és 9–12 hónapig tart. Az El Nino idején módosul a Csendes-óceán tengeráramlási rendszere, jelentősen befolyásolva a légnyomás változásait, így az El Nino az egész világ időjárására kihat.

Az El Ninót előrejelző állapot a Csendes-óceán egyenlítői részén Forrás: NASA JPL/Marit Jentoft-Nilsen, Robert Simmon

Ez a meteorológia legrégebben, évszázadok óta dokumentált távkapcsolata. A Föld éghajlati rendszerében az El Nino „400 kilós gorillának” számít az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) egyik összefoglalója szerint, mert nincs más olyan jelenség, amely önmagában ennyire befolyásolni tudná, hogy egy adott év melegebb vagy hűvösebb, csapadékosabb vagy szárazabb lesz-e a sokévi átlagnál. (A kifejezés amúgy egy viccből ered: – Hova ül egy 400 kilós gorilla? – Ahova csak akar!)

Mi zajlik most a Csendes-óceánon?

Jelenleg az Egyenlítő mentén meleg víz áramlik Ausztráliától a dél-amerikai partokig, ezt hívják az óceánkutatók Kelvin-hullámoknak. Általában nem ez a helyzet, mert a passzátszelek keletről nyugat felé fújnak a Csendes-óceánon is, és a víz napsütésben felmelegedő felső rétegét Indonézia irányába sodorják, miközben Dél-Amerika partjánál hidegebb víz éri el a felszínt (a kelet–nyugati áramlás sodorta Thor Heyerdahl ősi módszerekkel épített tutaját, a Kon-Tikit Perutól a Tuamotu-szigetcsoportig).

A folyamat következményeként Indonézia környékén általában 45 centiméterrel magasabb a víz, mint az ecuadori partoknál; ez a legnagyobb meleg vizű „medence” a Földön. Ez a szintkülönbség csak addig áll fent, amíg a passzát fúj. Néha néhány napra, hétre rá nagyon legyengül a szél, így a meleg víz visszafolyik Dél-Amerika irányába. „Ez a Kelvin-hullám, amely általában minden télen előfordul” – magyarázza Mike McPhaden, az NOAA csendes-óceáni kutatólaboratóriumának munkatársa.

Komolyabb változás akkor következik be, amikor a passzátszelek több hónapra bizonytalanná válnak. A Kelvin-hullámok nyomában ilyenkor az egész Egyenlítő mentén melegebb lesz az óceán, és megemelkedik a tengerszint – ez az El Nino. A folyamatot bemutató animáció az alábbi videóban 1.45-től látható:


Nedves tél Amerikában, szárazság Indonéziában

A melegebb víz elősegíti a zivatarok kialakulását, emiatt áprilistól októberig meleg és nagyon csapadékos az idő Peruban és Ecuadorban; ahol a legtöbb eső esik, árvizek alakulnak ki. A másik, a lakosságot érzékenyen érintő következmény, hogy a tengeráramlásokból kevesebb hideg és tápanyagban dús víz éri el a felszínt Dél-Amerika nyugati partjainál, emiatt kevesebb hal talál táplálékot, így meredeken csökken a fogás. A karibi térségben június–augusztusban az átlagosnál melegebb és szárazabb az időjárás.

Észak-Amerikában december–februárban érezhetők leginkább az El Nino következményei: Kaliforniában jóval több a csapadék a szokásosnál, a Mexikói-öböl partján (például Floridában) hűvös és nedves télre kell számítani. Indiában, Ausztrália déli részén, Kelet-Kínában és Japánban ugyanekkor az átlagnál melegebb az idő.

Az El Nino a trópusi ciklonokra és a belőlük kialakuló hurrikánokra-tájfunokra is kihat. Japántól és Koreától nyugatra szeptember–novemberben jóval kevesebb tájfun jelentkezik az átlagosnál. Az Atlanti-óceánon is gyengébb a hurrikánszezon az átlagosnál, 1997 augusztus–szeptembere különösen csendes időszaknak számított. A Csendes-óceán keleti medencéjében (a 140. nyugati hosszúsági körtől keletre és az Egyenlítőtől északra) viszont gyakoribbak a legerősebb, ötös kategóriájú tájfunok a melegebb tengervíz miatt.

A fehér terület mutatja, hogy a meleg víz Alaszkától Peruig elérte a Csendes-óceán partját. Többek között az El Nino miatt volt szokatlanul magas az átlaghőmérséklet a Földön 2003-ban és 2010-ben is. A 2009–2010-es tél különösen meleg és nedves (havas) volt az USA-ban, még Floridában is havazott. Az El Nino fordítottja a La Nina, amikor az Egyenlítő mentén alacsonyabb a víz hőmérséklete a szokásosnál; a kettőt együtt Déli Oszcillációnak hívják a meteorológusok (a térkép a NASA JPL-ben készült a TOPEX/Poseidon műhold adataiból, 1997. november 18-án közölték) Forrás: AFP/NASA

Ez történt 1997-ben

Minderre az 1997–1998-as El Nino a tankönyvi példa: következményeként 1998-ban több mint 0,6 Celsius-fokkal volt magasabb a Föld éves átlaghőmérséklete az 1950 és 2012 között számított átlaghoz képest. Kaliforniában a 19. század vége óta a legmelegebb és a legesősebb tél következett be. Peruban, Mexikóban árvizek pusztítottak, Indonéziában rekordszárazság volt, Malajziában és Mongóliában 1998 nyarán melegrekordot mértek (40,1 fokot, illetve 42,2 fokot).

„A távkapcsolatnak van valamelyes hatása a Kárpát-medencére nézve is. Ez a hatás azonban – havi, évszakos és éves átlaghőmérsékletben, csapadékmennyiségben – mai ismereteink szerint olyan kismértékű, hogy gyakorlatilag nem lehet elkülöníteni az éghajlati rendszer egyéb időszakos változásainak következményeitől” – írta erről az Origónak Babolcsai György, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Ezzel együtt Christopher C. Burt, a Weather Underground meteorológusa a közép-európai hatásokról írva a szokatlanul erős El Ninóval hozza összefüggésbe az Odera és mellékfolyói 1997. júliusi nagy áradását, amely miatt több mint száz ember vesztette életét Csehországban és Lengyelországban, az anyagi kár pedig meghaladta a négymilliárd eurót.

1997. december 19-én gyermekek játszanak az esőzések után a vízzel elárasztott utcákon Asunciónban (Paraguay) Forrás: AFP/Daniel Piris

Augusztusig kiderül

„Most ugyanaz a folyamat megy végbe a Csendes-óceánon, mint 1997-ben” – mondja Mike McPhaden. A Kelvin-hullámokat január közepén figyelték meg először, április közepén pedig már harmadjára gyengült le a passzátszél. Az oceanográfusok és légkörkutatók most leginkább a passzátra figyelnek, mert egy újabb, hosszabb ideig tartó csendesülés erős El Ninót okozhat.

Az USA meteorológiai szolgálata (NWS) május 8-án azt jelentette be, hogy becsléseik szerint 65 százalékos esély van arra, hogy 2014 nyarán El Nino alakul ki, ám az bizonytalan, hogy mennyire lesz erős a jelenség. A következő két-három hónap mindenesetre kritikus fontosságú lesz: például a szárazság sújtotta Kaliforniában nagyon is jól jönne egy esős tél, de az El Ninónak súlyos következményei lennének a szegény dél-amerikai államokban, Indiában és Dél-Ázsiában.