Vágólapra másolva!
Nem kedvez az allergiásoknak a sok napsütés és az alig fújdogáló szél.
Vágólapra másolva!

Napos időre lehet számítani kedden. Több gomolyfelhő inkább csak az ország középső részén és az Északi-középhegység környékén képződik, és néhol eleredhet arrafelé a záporeső.

Délután, kora este egy-egy zivatar is kialakulhat az Északi-középhegységben és a Dunántúl keleti részén kialakulhat. Veszélyes időjárási jelenségekre nem kell számítani, vagyis a dörgés-villámlást nem kíséri 2 centiméteresnél nagyobb jég. Megélénkül a déli szél a Dunántúl északnyugati, nyugati részén, máshol mérsékelt marad a légmozgás. Zivatar környezetében megerősödhet a szél, de a széllökések sebessége nem haladja meg a 90 kilométer/órát – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kora délutánra 23 és 26 Celsius-fok közé melegszik a levegő. Késő estére 14 és 19, szerda hajnalra 25 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.

Elvirágzottak a fák, következnek a pázsitfűfélék

Az esős idő és az erős szél csökkentette a pollenkoncentrációt országszerte a múlt héten. A következő napokban elsősorban a pázsitfűfélék pollenje lebeghet olyan közepes koncentrációban a levegőben, amely helyenként már allergiás tüneteket okoz, a magas szintet azonban valószínűleg sehol sem éri el.

Virágozni kezdett a lórom, az útifű és a csalánfélék, pollenjükből azonban egyelőre jellemzően csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. Koncentrációjuk csak lassan emelkedik, a héten várhatóan alacsony marad.

A tavasszal virágzó fák pollenszezonja a végéhez közeledik, bár a tölgy és a nyír virágporából még egy-egy szem előfordulhat a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék, valamint északon az eperfafélék pollenkoncentrációja érhet el még közepes szintet. Jellemzően alacsony a kültéri allergén gombák koncentrációja, bár helyenként elérheti a közepes, sőt akár a magas-nagyon magas szintet is.