Évszázados árvizet okozott az Yvette nevű mediterrán ciklon Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában. A hatalmas mennyiségű eső következményei a NASA Aqua műholdjának felvételein.

Az árvizet a május harmadik hetében lezúdult rengeteg eső okozta a Balkánon. Hetvenkét óra leforgása alatt 150-200 milliméter csapadék esett nagy területen, sőt az is előfordult, hogy huszonnégy óra alatt esett 70-100 mm. Összességében három hónapnak megfelelő eső esett egyetlen hét alatt.

Kiáradt a Száva, a Bosna és a Drina. Több mint 40 ember vesztette életét, az árvíz és a földcsuszamlások több mint egymillió embert érintenek közvetlenül. A víz legalább 100 ezer építményben és lakóházban okozott kárt, Bosznia északkeleti országrészének csaknem egyharmada került víz alá, tizennégy településen rendkívüli állapotot hirdettek.

Az áradás május 19-énForrás: NASA Earth Observatory

A NASA Aqua műholdjának MODIS egysége május 19-én készített felvételt a horvátországi, bosznia-hercegovinai és szerbiai árvízhelyzetről. Az úgynevezett hamis színes felvételen az áradás fekete és sötétkék, a növényzet világoszöld, a puszta talaj barna. A színezés miatt könnyű megállapítani, mennyire öntöttek ki a folyók. Az alábbi felvétel egy átlagos tavaszi napon mutatja ugyanazt a vidéket, csak egy évvel korábban:

Ugyanaz a vidék egy évvel korábbanForrás: NASA Earth Observatory