Egymást érik a zivatarok

Vágólapra másolva!
Fülledt idő lesz szerdán. Legnagyobb eséllyel északon és keleten, valamint a déli határ mentén várható csapadék.
Vágólapra másolva!

Narancs riasztást adott ki több észak-magyarországi járásra a felhőszakadások miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedd délelőtt. Többek között Edelény, Sátoraljaújhely és Szerencs környékén eshet rövid idő alatt több mint 50 milliméter eső azintenzív záporokból, zivatarokból.

Kedden késő estig többfelé várható zivatar a Dunától keletre többfelé várható zivatar. A dörgés-villámlást felhőszakadás, viharos szél és jégeső kísérheti: rövid idő alatt több mint 30 milliméter eső eshet, a széllökések sebessége elérheti a 60-80 km/h-t, a jégszemek átmérője pedig az 1-2 cm-t. Az Északi-középhegységben rövid idő alatt több mint 50 mm csapadék is hullhat az egyes zivatarcellákból.

Másutt sem lesz nyugodtabb az időjárás. Délnyugaton és nyugaton egy-egy heves zivatar is kialakulhat délután-este, több mint 90 km/h-s széllel, 2 centiméternél nagyobb jégszemekkel, lokálisan 30 mm körüli csapadékkal. Ugyanitt arra is van esély, hogy a zivatarok egy időre vonalba rendeződnek, ám ennek az előrejelzésnek nagyobb a bizonytalansága. A zivatarlánc környezetében viharos, 75-90 km/h-s széllökések is kialakulhatnak.

Kevésbé lesz meleg, mint a hétvégén volt: délután 24 és 28 Celsius-fok közé melegszik a levegő. Késő este 14 és 21, szerdára virradóan 10 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.