Csütörtökig tart a kánikula

Vágólapra másolva!
Csupán tizenöt-húsz perc alatt le lehet égni az erős napsütésben. Már szerdán is több felhő lesz az égen az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

A keddi 31-35 Celsius-fokos csúcshőmérséklet után szerdán 30-35 fokig melegszik fel a levegő napközben. Csütörtökön már valamivel kevésbé lesz meleg, 28 és 32 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet nappal. Pénteken már nem várható 30 fok sem, 24-29 fok közé melegszik a levegő.

A szerdai tűző napsütés után szerdán derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de eső vagy zápor nem várható. A hőség kissé kevésbé tűnik majd erősnek, mert időnként megélénkül az északi szél, sőt néhol meg is erősödik.

Csütörtökön eleinte derült lesz az ég, majd többször erősen megvastagodnak a felhők északnyugat felől. Délutántól egyre több helyen ered el a zápor, és zivatarok alakulnak ki. Megélénkül, néhol meg is erősödik az északi, északnyugati szél, a zivatarokat viharos széllökések kísérhetik. Pénteken változóan felhős lesz az ég keleten, nyugaton túlnyomóan napos lesz az idő. Szórványosan lehet záporokra számítani, és néhol zivatar is kialakulhat, főleg az ország keleti részén.

Vigyázzon a napsütésre!

A sötét sárga szín jelzi, kedden hol lesz a legerősebb az ultraibolya sugárzás Forrás: OMSZ

A keddi-szerdai derült ég miatt nagyon erős lesz az UV-B sugárzás. 11 és 15 óra között érdemes kerülni a tűző napsütést, vagy csak világos ruházatban, széles karimájú kalapot viselve tartózkodni a napon. A napszemüveg és a fényvédő krém is ajánlott. Ilyen erős napsütésben védelem nélkül a normál bőrtípusúak már 15-20 perc alatt leéghetnek, vagyis a kialakult bőrpír még huszonnégy után is látható marad.

Jelenleg az egész Kárpát-medencében meleg van, mert anticiklon alakítja az időjárást. A magas légnyomás miatt leszálló légáramlatok alakulnak ki, amelyek eloszlatják a felhőket, így csütörtökig nem érdemes a hőséget enyhítő záporokban reménykedni. A felmelegedés folyamatos volt vasárnap és hétfőn. Június 9-én Budakalász volt a legforróbb pontja az országnak, ott 34,7 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. A napi melegrekord ezzel együtt sem dőlt meg, mert minden idők legmelegebb június 9-éje 1996-ban Mohácson volt, akkor 35,8 fokot regisztráltak.