Erős szél lesz, de nem annyira

Vágólapra másolva!
Visszavonta a meteorológiai szolgálat a harmadfokú figyelmeztetést a szerdán várható heves szél miatt, de így is sokfelé másodfokú van érvényben. Óránként 90-100 kilométeres sebességű szél fújhat, 50-60 mm eső hullhat. Legfeljebb 13 Celsius-fok lesz.
Vágólapra másolva!

Visszavonták a viharos szél miatt korábban kiadott harmadfokú, piros figyelmeztetéseket, több megyében azonban továbbra is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben a szél, illetve a sok eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az erős szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométert is.

A legszelesebb: Dél-Dunántúl

Ugyancsak az erős szél miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés a szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében.

Az OMSZ azt írta: a hidegfrontot a reggeli órákban a Dunántúl középső és déli részén, illetve a Duna-Tisza köze nyugati részén átmenetileg 90-100 kilométeres vagy ezt meghaladó széllökések is kísérhetik. Reggel legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon lehetnek 100 kilométerest meghaladó lökések.

Napközben a középső országrészben, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl északkeleti felén továbbra is viharos, 60-80 kilométeres szélre lehet számítani, míg 80-90 kilométer körüli széllökés inkább már csak „az arra érzékenyebb” hegyvidéki területeken, a Dunántúli-középhegység keletebbi részein fordulhat elő. A szél estére mérséklődni kezd.

A legesősebb: Dunántúl közepe, keleti része

A nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a fővárosra másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A nyugat felől fokozatosan csökkenő intenzitás mellett további jelentős csapadék várható. Szerda estig átlagosan 25-45 milliméternyi esőre lehet számítani, de a középső országrészben, az Északi-középhegység térségében, valamint a Dunántúl középső és keleti részén helyenként 50-60 milliméternél több eső is hullhat. A Tiszántúlon, délkeleten kevesebb csapadék valószínű.

Zivatarok, felhőszakadások

Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén lehet helyenként zivatarokra, felhőszakadásra is számítani. Emiatt több megyében, illetve a fővárosban a heves zivatar, illetve a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél melegebb is lehet. Késő este 6-10 fok várható.