Mennyit alkudhatunk a lakások árából?

Vágólapra másolva!
Az új építésű lakások esetében kicsi az áralku mozgástere, a használtaknál pedig minél jobban eltér egy lakás az átlagkínálattól, minél kevésbé összehasonlíthatóak az adottságai, annál jobbak a vevők esélyei. Az Ingatlan.net elemzése.
Vágólapra másolva!

A Ingatlan.net egyik partnerével összefogva összevetette a hirdetési adatbázisában korábban megjelent és időközben értékesített ingatlanok kínálati és tranzakciós árait. Az egész országot érintő vizsgálatba több mint 2500 ingatlant bevonva, az adatbázis minden ötödik lakásánál nem tapasztalt eltérést a kínálati és a tranzakciós ár között, azaz a vevő nem alkudott (alkudhatott) az árból.

Az alku nélküli állomány jelentős része új építésű ingatlan: főleg a nagyobb társasházakban elhelyezkedő lakások esetében nincs helye alkunak. Mind a nagy fejlesztésnél, mind a kisebb projekteknél a vevők az esetek 40 százalékában tudtak alkudni, ami jelentős eltérést mutat a használt lakásoknál tapasztalható 83 százalékhoz képest - ezért a további elemzéshez utóbbiakat vették figyelembe.

Az alku nagyságát százalékos arányban kifejezve a leggyakrabban 3 százalékot, az ingatlanok fele esetében 4 százalékot, vagy annál kevesebbet alkudtak a vevők - a teljes adatbázis számtani átlaga alapján pedig az átlagos alku nagysága 5 és 6 százalék között alakul.

Ingatlantípusok szerint osztályozva az adatbázist: lakások esetében átlagosan 5, házak esetében 7 százalékkal csökkent az ár, a telkek, nyaralók és irodák pedig átlagban 10 százalékkal olcsóbban mentek el. Ennek hátterében az állhat, hogy e tapusok iránt a kereslet is kisebb, így az eladók hajlandóak többet engedni. (Természetesen nem nagy, fejlesztési célú telkekről, illetve nem többezer négyzetméteres irodaházakról van szó.)

A lakások és házak közötti különbség egyik oka lehet, hogy előbbieket könnyebb összehasonlítani, ami segíti az eladókat a kínálati ár megvédésében. Másrészt a házaknál a vevők érvényesíthetik azt a lélektani érvet, hogy annyi pénzből akár saját, az igényeiknek jobban megfelelő házat építhetnek.

A kínálati árak alapján kialakított, 1 milliós ársávok vizsgálatából annyi derült ki, hogy mind a házak, mind a lakások esetében a szélsőségesen alacsony, illetve nagyon magas árak esetében a vevők nagyobb árengedményeket tudtak kialkudni. Ennek hátterében vélhetően az állhat, hogy ezek kínálati ára az összehasonlíthatóság hiányában kevésbé védhető. Az alapterület szerinti vizsgálat is hasonló eredményt hozott.

Budapesten az egyes kerületeken belüli árengedmények közötti különbségek a kerületi piaci viszonyokat tükrözik. Azokban a kerületekben, például, ahol több ház található a piacon (II., XII., XVII., XVIII., XIX.), jellemzőbb a házaknál elérhető áralku, így az engedmények is nagyobbak.

"Az eredmények értékelésekor azt is figyelembe kell vennünk, hogy az adatok ingatlanközvetítőn keresztül lebonyolított tranzakciókból származnak. Ez azt jelenti, hogy a kínálati ár megállapításában szakértő is rész vett, így valószínűsíthető, hogy a magánszemélyek között zajló tranzakciókban még magasabb árengedményeket alkudhatnak ki a vevők" - jegyezte meg Déry Attila, a portál elemzője.

Forrás: [origo]