Még néhány évig hasít a román ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
Egy helyi szakértő szerint Romániában az eurózónába való belépésig maradnak a magas ingatlanpiaci hozamok, de egyre csökkenő tendenciával. Jelenleg még a panellakások ára is nő.
Vágólapra másolva!

Várhatóan még öt-hét évig tart Romániában az ingatlanpiac szárnyalása, s emiatt az ingatlanpiaci beruházások hozama Romániában nagyobb lesz, mint az Európai Unió többi részében - jelentette ki Ion Radu Zilisteanu, a romániai ingatlanügynökségek egyesületének szóvivője.

A szakértővel a Cotidianul című bukaresti napilap hétfői száma közöl interjút. Zilisteanu kifejti, hogy a román ingatlanpiac látványos növekedése 2003 elején kezdődött. Ezért öt-hat évvel ezelőtt egy ingatlan megvásárlása nagyon jó üzletnek bizonyult, hiszen a beruházás mindössze 5-8 év alatt megtérült, évi 12-20 százalékos hozammal.

Később a növekedés kissé hanyatlott - magyarázza a szóvivő -, így a beruházás megtérülésének ideje 8-12 évre tolódott ki. Emellett az éves hozam is 8-12 százalékra csökkent. Becslése szerint 2012 és 2014 között, amikor Románia várhatóan belép az eurózonába, a befektetések megtérülésének határideje 15-25 évre terjed majd ki, évi négy-hat százalékos hozammal.

Az ingatlanügynökségek képviselője szerint az 1989 előtt épített panellakások ára két évig még emelkedni fog, mivel jelenleg a kínálat csak a kereslet hatvan százalékát elégíti ki. Továbbra is a telkek esetében lehet jelentősebb növekedésre számítani. A mezőgazdasági földek ára akár 40-45 százalékkal is emelkedhet, mert Nyugat-Európában egy hektár ára 8 és 10 ezer euró között változik, míg Romániában helyenként még az ezer eurót sem éri el - olvasható a Cotidianulban.